Senki többet, harmadszor

2019.09.24. 17:51

Tripla áron cserélt gazdát a világhírű blueszenész gitárja (videó)

A hangszert 80. születésnapjára kapta ajándékba B.B. King.

A becsült ár csaknem háromszorosáért, 280 ezer dollárért (85,3 millió forint) kelt el Los Angelesben B.B. King egyik Lucille nevű gitárja, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba a világhírű blueszenész.

A fekete színű Gibson ES-345-ös modellt a zenész hagyatékából származó több mint 550 személyes tárggyal együtt árverezték el a hétvégén.

A licitet bonyolító Julien's Aukciósház szóvivője, Mozell Miley-Bailey szerint a hangszer új tulajdonosa nem szeretné nyilvánosságra hozni kilétét.

Az aukciósház szerint a hangszert a Gibson cég ajándékozta Kingnek a 80. születésnapjára. A gitár fejét gyöngyházszínű berakás díszíti: a B.B. King 80 felirat, valamint egy korona látható rajta. Az aukciót megelőzően a gitár értékét 80 ezer és 100 ezer dollár közé becsülték a szakértők.

Egy megmentett nő ihlette a gitár nevét

A zenész több gitárja is viselte a Lucille nevet. A legenda szerint King először azt a gitárját keresztelte el így, amelyet 1949-ben, egy lángoló arkansasi klubból mentett ki. King koncertet adott a szórakozóhelyen, ahol két férfi dulakodni kezdett egy nő miatt, és végül tűz ütött ki. A zenész az életét kockáztatva rohant vissza a lángok közé a bent felejtett gitárjáért. Amikor King megtudta, hogy a szóban forgó nő neve Lucille, róla nevezte el a gitárját, hogy „emlékeztesse magát arra, sose verekedjen, sose fusson be egy lángoló épületbe egy nő miatt”.

A szombati liciten szereplő tételek – köztük díjak, fényképek, King útlevele, ékszerek, ruhák, felszerelések és gitárok – eladásából összesen 1,3 millió dollár folyt be.

King egy 18 karátos aranyból készített és 22 gyémánttal kirakott gyűrűje több mint 16 ezer dollárért cserélt gazdát, ugyancsak túlszárnyalva az eredetileg 6-8 ezer dollárra becsült leütési árát.

A zenészt 1990-ben George W. Bush akkori amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetésével (National Medal of Arts) jutalmazta.

A többszörös Grammy-díjas előadó 2015-ben, 89 éves korában halt meg Las Vegasban.

Ezek is érdekelhetik