Zaklatási ügyek

2020.02.14. 19:55

Életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat Harvey Weinstein

Hatalmával való visszaéléssel vádolta az ügyész pénteken Harvey Weinsteint, aki hollywoodi filmmogulként zsákmányként vadászott a nőkre.

Harvey Weinstein arrives to the Manhattan Criminal Court, on February 14, 2020 in New York City. - Prosecutors are giving their closing argument on February 14, 2020 at Harvey Weinstein’s rape trial. (Photo by Johannes EISELE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Johannes EISELE

„A vádlott az univerzum ura volt, és a tanúk csupán hangyák voltak, akikre következmények nélkül rátaposhatott” – hangoztatta a szexuális erőszakkal és zaklatással megvádolt Weinstein büntetőperében elmondott záróbeszédében Joan Illuzzi ügyész.

Illuzi szerint Weinsteinből hiányzott az áldozatai iránti empátia is.

„Az univerzumot én irányítom és ők nem fognak panaszt emelni, ha én, a király rájuk lépek, rájuk köpök, demoralizálom őket és igen, megerőszakolom és megbecstelenítem őket” – fogalmazott Illuzi Weinsteint utánozva.

A pénteki záróbeszéd az utolsó alkalom, amikor az ügyészség meggyőzheti a manhattani bíróság hét férfiból és öt nőből álló esküdtszékének tagjait a bukott filmmogul bűnösségéről. Az esküdtszék kedden kezdi mérlegelni döntését, és ha bűnösnek találják a vádlottat, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélheti őt a bíró.

A 67 éves Harvey Weinsteint Jessica Mann megerőszakolásával vádolják, illetve azzal, hogy orális erőszakot követett el egykori munkatársán, Mimi Haleyin.

Harvey Weinstein tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönös beleegyezésen alapultak. A bírósági tárgyaláson Weinstein nem tett vallomást, ügyvédei eltanácsolták ettől.

Az ügyészség a perben mindkét nőt tanúként idézte be, akik emocionális vallomásukban részletesen feltárták kapcsolatukat az filmmogullal. Csütörtöki védőbeszédében Donna Rotunno, Weinstein egyik ügyvédje „megbízhatatlannak” írta le őket, és hangoztatta, hogy a túlbuzgó ügyészség megpróbálja a kölcsönös belegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot támadásként beállítani.

„Egy olyan világot teremtenek, amelyben megfosztják a felnőtt nőket a józan észtől, önállóságuktól és felelősségüktől”

- hangoztatta mintegy öt órán át tartó védőbeszédében.

„Az ő világukban a nők nem felelősök azért, hogy milyen partin vesznek részt, milyen emberekkel flörtölnek, milyen választásokat hoznak karrierjük előmozdítására”

- fogalmazott.

Az ügyészség „egy sötét történetet szőtt egy férfiról, aki úgy keresett áldozatokat, hogy egy sor tesztnek vetette alá őket, de a történetet nem támasztja alá bizonyíték” – mondta.

Rotunno hangsúlyozta, hogy Weinstein ártatlan.

„Ártatlan volt, amikor besétált a tárgyalásra, ártatlan volt, amikor a tanúk vallomást tettek, és most is ártatlan”

- mondta, és felszólította az esküdtszék tagjait, hogy tegyék félre érzéseiket, és használják józan eszüket, amikor mérlegelik a bizonyítékot.

„Nem kell, hogy szeressék Weinstein urat. Ez nem egy népszerűségi verseny. Ebben az országban a népszerűtlen embereknek van leginkább szükségük esküdtekre”

- mondta.

Az ügyészség négy másik nőt is tanúként hallgatott meg, köztük Annabella Sciorra színésznőt, akit a vádirat szerint az 1990-es években erőszakolt meg a producer. Bár ez a bűncselekmény elévült, a színésznő vallomásának segítségével akarták felrajzolni Weinsteinnek mint szexuális ragadozónak a magatartását, aki felhasználta hatalmát arra, hogy a nők kegyeibe férkőzzön filmszerepeket, karrierjük előmozdítását ígérve, majd szexuálisan megtámadta vagy megerőszakolta őket.

Borítókép: Harvey Weinstein 2020. február 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!