Félelmetes

2022.01.17. 02:21

Már kilenc embert elvitt egy ismeretlen eredetű, fertőző neurológiai betegség

Sokan az első jelek észlelése után belehaltak a lakosságot félelemben tartó kórba. Az orvosok is tanácstalanok, nem tudják, mi okozhatja az ijesztő tüneteket.

Különös betegség fertőz a fiatalok körében Kanadában. A New Brunswick nevű tartományban már 48 esetet regisztráltak, de a hatóságok szerint jóval több embert megfertőzhetett már ez a neurológiai betegség – írja a Life.hu. A tünetek között szerepel a látászavar, a hallucináció, az izomsorvadás és a demencia, amelyek mind hirtelen jelentkeznek. Eddig kilenc esetben okozott halált.

Az orvosok is aggódva figyelik a járványt, ugyanis nem sikerült még kideríteni, mi okozhatja a megbetegedéseket. Állítólag évekkel ezelőtt is volt ilyen típusú megbetegedés, de csak most ugrott meg ennyire hirtelen az esetszám.

Többen azt feltételezik, hogy az úgynevezett BMAA neurotoxin lehet a felelős, amely a kagylóban és a homárban is megtalálható. A pánik elkerülése érdekében már októberben bejelentette a kanadai hatóság, hogy a kór szerintük nem élelmiszerrel terjed, de a vizsgálatok még zajlanak az ügyben.

Illusztráció: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!