konszolidáció

2019.04.08. 14:49

Kártalanítanák Zimbabwében a földjeiktől megfosztott fehér gazdákat

Az afrikai ország jelenlegi kormánya jóvá tenné a Robert Mugabe idején történt jogfosztásokat.

A zimbabwei mezőgazdasági és a pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány májustól megkezdi a kárpótlások kifizetését azoknak a fehér gazdáknak, akiktől a korábbi elnök, Robert Mugabe idején erőszakkal elvették a földjeiket – jelentette be hétfőn a zimbabwei pénzügyi és mezőgazdasági minisztérium.

A kártalanítások a bejelentés szerint hozzájárulnak majd a kormány és a korábbi földtulajdonosok közti megbékéléshez.

A fehér gazdálkodóktól mintegy húsz évvel ezelőtt vették el a földjeiket, az előző elnök, Robert Mugabe sok vitát kiváltó „agrárreformjainak” keretében, amelyek deklarált célja a brit gyarmati idők során kialakult egyenlőtlenségek megszüntetése volt, ám a gyakorlatban az ország mezőgazdaságának összeomlásához vezetett.

A kártalanításra a kormány idén 53 millió dollárt különített el, az összegből az egykori tulajdonosok azonban csak a kiépített infrastruktúra és a földeken korábban végrehajtott fejlesztések ellenértékét kaphatnák meg, magáét a földbirtokét nem.

A kétezres évek elejétől csaknem 4500 fehér gazdától vették el földjeiket, és űzték el őket birtokukról. Ez azonban katasztrofális hatással volt az ország gazdaságára nézve: sokak szerint az új tulajdonosok nagy része a Mugabe-rezsim haszonélvezőiből került ki, továbbá a megfelelő felszerelés és a tapasztalat hiánya a termelés összeomlásához és éhínséghez vezetett országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!