Feledhetetlen alakítások

2018.01.09. 10:11

Pénteken búcsúztatják Marián Labudát

Péntek délelőtt a pozsonyi Nemzeti Színház új épületében vesznek végső búcsút a múlt héten elhunyt Marián Labudától – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a színház szóvivőjére hivatkozva hétfőn. A szlovák színművészet egyik legjelesebb képviselőjét a magyar közönség leginkább az Én kis falum című filmből ismerhette.

German actress Julia Jentsch (C), Bulgarian actor Ivan Barnev (R) and Slovak actor Marian Labuda (L) pose during a photocall for their film "I Served the King of England" competing for the Golden Bear at the 57th Berlinale International Film Festival in Berlin 16 February 2007. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: John Macdougall

Marián Labudát, aki 2014-ben jelentette be színészi karrierjének végét, pénteken, 73 éves korában érte a halál. Az utóbbi években egyre többet betegeskedő, egyebek mellett erősödő diabétesszel küzdő neves színművész szlovák sajtóinformációk szerint váratlanul rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni.

Labuda 1944. október 28-án született Barsnémetiben (Hontianské Nemce). A színművészeti főiskolát Pozsonyban végezte el, majd pályafutását a szlovák Nemzeti Színházban kezdte.

Labuda sok más kitüntetés mellett 2005-ben a legnevesebb szlovák színházi elismerést, a Deszkák (Dosky) díjat is megkapta.

Több társulatnál is tevékenykedett, egyebek mellett a pozsonyi Új Színházban és Korzó Színházban, valamint a Szlovák Nemzeti Színházban is, amelynek 1965 és 1968 között, majd a rendszerváltozástól karrierje befejezéséig volt a tagja.

A 2005-ös Deszkák díj mellett (amelyet Jozef Tiso megformálásáért ítéltek oda neki a Tiso című drámában), ugyanabban az évben megkapta az egyik legmagasabb szlovák állami kitüntetés, a Pribina kereszt második fokozatát is, valamint a Kert (Záhrada) című filmben nyújtott alakításáért a Cseh Oroszlán díjat is odaítélték neki.

A színművészt a a filmkedvelők és a tévénézők is jól ismerhették, számos filmben és tévéjátékban nyújtott feledhetetlen alakítást. Első mozifilmes szerepét 1965-ben játszotta, ezt többtucatnyi mozifilmes alakítás és annál is több tévés szerep követte.

Labuda az 1980-as években a volt Csehszlovákia egyik legtöbbet foglalkoztatott színészének számított. A magyar közönség leginkább az 1985-ben készült, Jirí Menzel által rendezett Én kis falum című vígjátékból ismerhette, amelyben Bán Jánossal együtt nyújtott kiemelkedő alakítást. Hasonlóan emlékezetes volt az ugyancsak Menzel által rendezett Hrabal-feldolgozásban, az Őfelsége pincére voltam című filmben is.

Borítókép: Marián Labuda (b) Julia Jentsch és Ivan Barnev társaságában az 57. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon.

AFP PHOTO / John Macdougall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!