történelmi székház

2019.06.10. 19:12

Felújították a velencei Procuratie Vecchie épületét

Befejeződött a velencei Szent Márk téren álló Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) 500 éves épületének, a nagy múltú trieszti biztosítótársaság, a Generali történelmi székházának felújítása.

Vue panoramique des procuratie Vecchie sur la place saint Marc (piazza san Marco) a Venise, Italie ©Marcello Mencarini/leemage

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: Marcello Mencarini

A David Chipperfield világhírű brit építész vezetésével renovált épületet hétfőn mutatta be a sajtónak Luigi Brugnaro velencei polgármester és Philippe Donnet, a biztosítótársaság vezetője.

A Generalinak az 1800-as évek közepétől a történelmi épületben működik a központja, amelyet a felújítás nyomán első ízben a nagyközönség számára is látogathatóvá tesznek.

Az épület 16 ezer négyzetméternyi területének renoválása a tervek szerint készült el – közölték a hétfői sajtótájékoztatón. A felújítási munkák nem érintették a Procuratie három épületének Jacopo Sansovino tervezte homlokzatát.

David Chipperfield korábban azt mondta a Régi Prokurátusról, hogy „a fantasztikus homlokzat mögött az épület belseje eléggé kusza” az évszázadok során végzett átalakítások miatt, és „elveszítette sajátos jellegét, épségét, történelme egy részét”.

A felújított épületben egy, a biztosító által alapított új karitatív intézmény is helyet kap, a The Human Safety Net, amely támogatásra szoruló emberek ellátásával foglalkozik majd világszerte.

A Procuratie Vecchiének a Szent Márk tér északi oldalán álló épületét Sebastiano Ziani dózse rendeletére építették 1172 és 1204 között közhivatali épületként.

Az épület három tömbből áll, mindegyik homlokzatát oszlopos árkádok díszítik. Az ügyészek hivatalául és lakóhelyéül szolgált.

A Prokurátus épületével egyidejűleg újítják fel a legendás Giardini Reali parkot is, Sissi császárné kedvencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!