a gondolat művésze

2020.01.06. 18:47

Elhunyt John Baldessari, aki saját képeit égette el

1970-ben lemondott „az unalom esztétikájáról” és megsemmisítette addig alkotott műveit.

Fotós: AFP

A kaliforniai alkotó halálának hírét vasárnap erősítette meg alapítványa. A 88 éves művészt álmában érte a halál január 2-án – közölte a Los Angeles Times.

Baldessari az elmúlt évtizedekben fotó- és videomunkáival, kollázsaival és fotómontázsaival jelentős hatással volt a konceptuális művészet világára és számos fiatal alkotót inspirált.

1970-ben öt barátjával az összes addigi képét elégették.

Ám ez is egy műalkotás, a The Cremation Project (Hamvasztási Projekt) része volt: az égetésből megmaradt hamut sütikbe sütötték, urnába tették, illetve felhasználták egy bronztábla elkészítéséhez, amely a megsemmisült alkotásoknak állított emléket.

Több mint öt évtizeden át tartó pályafutása alatt több mint 200 egyéni és mintegy ezer csoportos kiállítása volt. Baldessarit többször kitüntették: 2014-ben megkapta többek között az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a National Medal of Arts-ot, az 53. Velencei Biennálén 2009-ben az életművéért az Arany Oroszlánt, 2012-ben pedig Goslar német város Császárgyűrűjét, amely a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti díja.

Kitüntették emellett az osztrák Oskar Kokoschka-díjjal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!