a gondolat művésze

2020.01.06. 18:47

Elhunyt John Baldessari, aki saját képeit égette el

1970-ben lemondott „az unalom esztétikájáról” és megsemmisítette addig alkotott műveit.

American artist John Baldessari gives an interview during a press preview at the Metropolitan Museum of Art October 18, 2010 in New York. This is the first major US exhibition in twenty years of the artist and will run until January 9, 2011. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Timothy A. Clary

A kaliforniai alkotó halálának hírét vasárnap erősítette meg alapítványa. A 88 éves művészt álmában érte a halál január 2-án – közölte a Los Angeles Times.

Baldessari az elmúlt évtizedekben fotó- és videomunkáival, kollázsaival és fotómontázsaival jelentős hatással volt a konceptuális művészet világára és számos fiatal alkotót inspirált.

1970-ben öt barátjával az összes addigi képét elégették.

Ám ez is egy műalkotás, a The Cremation Project (Hamvasztási Projekt) része volt: az égetésből megmaradt hamut sütikbe sütötték, urnába tették, illetve felhasználták egy bronztábla elkészítéséhez, amely a megsemmisült alkotásoknak állított emléket.

Több mint öt évtizeden át tartó pályafutása alatt több mint 200 egyéni és mintegy ezer csoportos kiállítása volt. Baldessarit többször kitüntették: 2014-ben megkapta többek között az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a National Medal of Arts-ot, az 53. Velencei Biennálén 2009-ben az életművéért az Arany Oroszlánt, 2012-ben pedig Goslar német város Császárgyűrűjét, amely a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti díja.

Kitüntették emellett az osztrák Oskar Kokoschka-díjjal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!