Művészetek

2020.01.27. 21:03

Roberto Cicutto lesz a Velencei Biennálé új elnöke

A 72 éves filmproducer Paolo Barattát váltja.

Velence, 2018. május 24. Érdeklõdõk a 16. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja megnyitóján Velencében 2018. május 24-én. A pavilon kiállítása új típusú szabad teret hoz létre egy ideiglenes kilátó révén, amely Szabadság híd - Új horizontok a városban címmel lesz látható május 26-tól. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Roberto Cicutto filmproducer lesz a Velencei Biennálé új elnöke jelentette be hétfőn Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A 72 éves producer Paolo Barattát váltja, akinek eddigi munkájáért a miniszter köszönetet mondott. Franceschini szerint Baratta vezetése alatt az elmúlt években minden szektorban megújult az egyik legjelentősebb olasz kulturális intézmény, és növekedett amúgy is jelentős nemzetközi hírneve.

A biennálé égisze alatt különböző fesztiválokat szerveznek, amelyek közül a leghíresebb az A-kategóriás Velencei Filmfesztivál és a kétévente megrendezett képzőművészeti biennálé, a kasseli Documenta után a világ legjelentősebb művészeti kiállítása.

Kétévente rendezik meg a híres építészeti biennálét is, emellett szerveznek zenei, színházi és táncfesztivált is.

Az új elnök a lagúnák városában született és ott is járt iskolába. Az érettségi után ment Rómába, ahol a filmiparban kezdett karriert és több produkciós céget alapított. 2009 óta ő az elnöke a Luce-Cinecitta Intézetnek, amelyhez a híres római Cinecitta-filmstúdió is tartozik.

Cicutto 1978-ban alapította az Aura Film produkciós irodát, amely tíz évvel később elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját egy Ermanno Olmi rendezte produkcióval, A szent iszákos legendájával.

1984-ben megalapította a Mikado Filmet, amely a legjelentősebb olasz és külföldi rendezők műveinek gyártásában és forgalmazásában vett részt. A Cinemaundici produkciós cégbe Ermanno Olmi partnereként szállt be.

Borítókép: érdeklődők a 16. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja megnyitóján Velencében 2018. május 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!