Több ezer lelet

2021.12.08. 07:10

Online archívumot hoznak létre a híres benini bronzkincsnek

Várhatóan a jövő év végétől lesz elérhető.

Online archívumot hoznak létre a híres benini bronzkincs számára. A világ különböző múzeumaiban található több ezer benini bronzleletről szóló információkat összegyűjtő virtuális archívum várhatóan a jövő év végétől lesz elérhető.

A többnyire európai múzeumokban található benini bronztárgyakat a gyarmatosítás idején rabolták el a mai Benin és Nigéria területén található egykori Dahomey királyságból a 19. század végén. A több száz éves műkincsek fontos helyet töltenek be Afrika kulturális örökségében.

Barbara Plankensteiner, Európa egyik legnagyobb néprajzi múzeuma, a Rothenbaum Múzeum igazgatója, az online archívum projektjének vezetője elmondta, hogy a bronzszobrok dokumentálásához világszerte 110 múzeumtól érkeztek be az adatok.

"Hosszú évek óta akartuk megteremteni a lehetőséget, hogy megmutassuk a világszerte szétszórt benini kollekciót egyetlen digitális gyűjteményben. Az online archívum a Benin művészetéről, kultúrtörténetéről folyó kutatás és tudás egyik fő forrása lesz"

- hangsúlyozta Plankensteiner.

Októberben az Aberdeeni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem Jesus College intézménye két benini bronzszobrot adott vissza Nigériának. Ezzel a lépéssel a londoni British Museumra is nyomás nehezedett, amely a messze legnagyobb és legjelentősebb gyűjteménnyel rendelkezik a benini bronzkincsből, de mindeddig nem tervezte a műkincsek visszaadását.

Nigéria azt tervezi, hogy az országba visszakerülő műkincsek számára új, nemzetközi színvonalú múzeumokat épít Benin Cityben, Edo szövetségi állam fővárosában.

Németország április végén jelentette be, hogy a német múzeumok 2022-ben elkezdik visszaszolgáltatni Nigériának a 19. században az afrikai állam területéről elvitt műkincseket, amelyekből több száz darabot német múzeumok őriznek.

Franciaország novemberben szolgáltatott vissza 26 műkincset Nigériának, amelyeket francia gyarmatosítók vittek magukkal az országból a 19. század végén.

Legutóbb, november végén pedig a New York-i Metropolitan Múzeum (Met) közölte, hogy 14. és 16. századi műkincseket ad vissza Nigériának.

Borítókép: Neil Curtis, a skóciai múzeumok és gyűjtemények főnöke Oba király benini bronz szobrával.

Fotó: Kalyan Veera/University of Aberdeen/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!