Gyász

2022.01.02. 19:03

Elhunyt Juraj Filas cseh zeneszerző

A Jane Eyre című operát a 2018-as miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezésű operaíró-versenyére írta, három másik pályaművel együtt bejutva a döntőbe a 19 közül.

Elhunyt Juraj Filas szlovák származású cseh zeneszerző, a 20. század végének egyik legjelentősebb cseh komponistája.

A zeneszerző 66 évesen, szilveszter napján halt meg New Yorkban koronavírus-fertőzésben.

Filas Kassán született 1955-ben, de az 1970-es évektől Prágában élt. Több mint 100 művet komponált - köztük egy operát Jane Eyre-ről -, amelyeket számos országban előadtak. 1959 óta ő volt az első zeneszerző, akinek műveit még életében előadták a híres New York-i Carnegie Hallban, az elmúlt 15 éven összesen hat alkalommal.

A Jane Eyre című operát Juraj Filas a 2018-as miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezésű operaíró-versenyére írta, három másik pályaművel együtt bejutva a döntőbe a 19 közül.

A zeneszerző halálának hírét a kultúrát támogató amerikai Harmony Alapítvány vezetői, Marta és Stanislav Kotyza közölték a New York-i Cseh Központtal. A házaspár a 20. század vége egyik legjelentősebb cseh komponistájának nevezte Filast.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!