a legjobb

2018.09.25. 11:05

A futballszeretőknek ajánlotta díját Modric

A világ minden futballszerető emberének ajánlotta az Év játékosa-díját Luka Modric, a horvát válogatottal világbajnoki ezüstérmes középpályás, aki Londonban vette át az elismeréssel járó trófeát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfő esti gáláján.

A Real Madrid 33 éves játékosa azt mondta, ez a díj egyfajta inspiráció lehet a fiatal futballisták számára:

„a következő generáció ebből is láthatja, hogy kemény munkával bármi elérhető”.

A horvát labdarúgó a szavazatok 29,05 százalékát begyűjtve győzött, megelőzve az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldót (19,08 százalék) és az egyiptomi Mohamed Szalah-t (11,23 százalék). Utóbbi azzal vigasztalódhatott, hogy – nem kis meglepetésre – a legszebb gólért járó Puskás-díjat ő vihette haza.

Modric és Ronaldo mint válogatottjuk csapatkapitányai, szintén szavazhattak. Mindketten a francia együttessel világbajnok Raphäel Varane-t, a Real Madrid hátvédjét választották a legjobbnak, egymást jelölték másodiknak, a harmadik helyre pedig Antoine Griezmannt, a francia válogatott és az Atlético Madrid támadóját sorolták.

A szintén ötszörös aranylabdás argentin Lionel Messi 2006 óta először nem szerepelt a legjobb három között, de ő is voksolhatott, és

Modric mögött a Paris Saint-Germain vb-győztes francia csatárát, Kylian Mbappét választotta másodiknak, míg Cristiano Ronaldót harmadiknak.

Legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy nem Messi vagy Cristiano Ronaldo nyert a voksoláson, amelyen a szurkolók szavazatai (25 százalék) mellett a szövetségi kapitányok, válogatott csapatkapitányok és újságírók voksai döntenek. Modric az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, augusztus végén pedig az európai szövetségnél (UEFA) is őt választották az Év játékosának.

Rossinál és Dzsudzsáknál is Modric volt az első

A harmadik magyar szavazó Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport újságírója volt. Mindhármuknál bekerült az első háromba a világbajnok francia válogatott valamelyik játékosa, akik azonban a hétfő esti, londoni FIFA-gálát megelőzően nyilvánosságra hozott hármas listán nem szerepeltek.

Az Év játékosa-díj magyar szavazatai:

Marco Rossi, szövetségi kapitány:

1. Luka Modric (horvát, Real Madrid)

2. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)

3. Eden Hazard (belga, Chelsea)

Dzsudzsák Balázs, korábbi csapatkapitány:

1. Modric

2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

3. Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid)

Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport újságírója:

1. Modric

2. Mbappé

3. Ronaldo

Borítókép: Modric és Infantino, a FIFA elnöke a londoni gálán

AFP / Sputnik / Alexey Filippov

Ezek is érdekelhetik