Atlétikai vb

2019.07.31. 11:17

Semenyának nem engedik a címvédést

A számára kedvezőtlen svájci bírósági döntés miatt nagy valószínűséggel nem indulhat a szeptember végén kezdődő, dohai atlétikai világbajnokságon Caster Semenya, a női 800 méteres síkfutás címvédője.

South African Caster Semenya looks on after the women's 2000m race during the France's LNA (athletics national association) Pro Athle Tour meeting on June 11, 2019 at the Jean-Delbert stadium in Montreuil, a Paris neighbouring suburb. - The double 800m Olympic champion, who was racing for the first time since a controversial new gender ruling came into effect, finished in 5min 38.19sec ahead of Ethiopian pair Hawi Feysa and Adanech Anbesa. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Geoffroy Van der Hasselt

A svájci szövetségi bíróság kedden igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így

újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását.

Ha minden így marad, a kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai futó nem lesz ott Katarban.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy nem védhetem meg a kemény munkával elért világbajnoki címemet

- mondta a bírósági döntést követően a 28 éves Semenya.

De a történtek nem tántorítanak el attól, hogy tovább harcoljak minden érintett sportolónő emberi jogaiért.”

Miután Semenya és ügyvédei fellebbeztek, a svájci szövetségi bíróság június 3-án felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, azóta tehát a futó nem volt köteles betartani az IAAF női atlétákra vonatkozó tesztoszteronszabályozását. Indult és győzött például a Gyémánt Liga stanfordi versenyén.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel veszélybe került Semenya pályafutása, mivel

a sportoló hiperandrogenizmussal küzd.

A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor

a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül.

Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a – sokak által interszexuálisnak tartott – dél-afrikai futót:

vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban,

ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a CAS az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa 2018 márciusában hagyta jóvá, Semenya júniusban fordult a CAS-hoz, amely csak idén május elsején utasította el a keresetét. Ügyvédei ezután fordultak a svájci bírósághoz.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy

a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában