Tudják a Fradi szurkolói, hogy mire vállalkoznak?

2024.02.15. 11:17

Pokoli hangulat várja a Ferencvárost Athénban az Olimpiakosz elleni mérkőzésen (videó)

Csütörtök este a Ferencváros a görög Olimpiakosz vendégeként kezdi meg az Európa-konferencialiga kieséses szakaszát. A két csapat mindössze egyszer csapott össze korábban a nemzetközi porondon, a 1996 szeptemberében lejátszott találkozó több szempontból emlékezetes. A zöld-fehérek edzője, Dejan Sztankovics és az Olimpiakosz frissen kinevezett spanyol mestere José Luis Mendilibar egyaránt bizakodó a legjobb tizenhat közé jutásért sorra kerülő párharc első felvonása előtt.

MW

Hangulatfokozásban a Ferencváros szurkolóit sem kell félteni

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Közel két évtizeden át egyetlen magyar labdarúgócsapat sem élte meg a kupatavaszt a nemzetközi porondon, a zöld-fehérek aztán 2023-ban az Európa-liga nyolcaddöntőjéig jutottak, idén pedig egy szinttel lejjebb, a konferencialiga kieséses szakaszában szerepelnek, és az Olimpiakosszal azért vetekednek, hogy a legjobb tizenhat közé kerüljenek. 

A mérkőzésre öt-hatszáz Ferencváros-szurkoló utazott Athénba, és remélhetőleg nem keverednek olyan balhékba, mint a két csapat legutóbb meccsén 1996 őszén – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Pokol Athénban 

A Ferencváros a megbízott edző, Mucha József vezetésével állt ki az Olimpiakosz elleni hazai mérkőzésen 1996 szeptember 10-én az UEFA-Kupában. A magyar csapat 3-1-es győzelmet aratott, majd a találkozó lefújása után a pályán kívül folytatódott a görög–magyar csata – írta meg a Magyar Nemzet

A ferencvárosi szurkolók egy része Budapesten megtámadta az ellenfél drukkereinek a buszát, megdobálták kövekkel, személyi sérülés is történt.

Már akkor sejthető volt, hogy a visszavágón nem csak a pályán lesz majd csata…

A találkozó után az Olimpiakosz játékosai fogadkoztak, hogy Pireuszban legázolják a Fradit a továbbjutásért, a szurkolói pedig bosszút esküdtek a sérelmeikért. Nem meglepő módon tényleg háborús körülmények várták a ferencvárosiakat. A mérkőzés napját megelőző edzésen a görög szurkolók gránátokat lőttek közéjük, néhány a fejük mellett süvített el. Másnap a kivonulásnál aprópénzzel és öngyújtókkal dobálták meg őket. 

Én olyan ellenséges körülmények között sem addig, sem utána nem játszottam. Az ellenfél is szemlátomást meg akart minket félemlíteni, de minket ez is csak összerázott

 – árulta el a Fradi egykori játékosa, Limperger Zsolt.

A zöld-fehér szurkolóknak sem volt könnyebb helyzetük az idegenbeli meccs előtt. Útközben görög szurkolók rajtaütöttek egy-két magyar buszon, kővel dobálták meg a járműveket. 

A meccs előtt és után fegyveres rendőrök kísérték a magyar szurkolókat a stadionba, és olyan hangulat volt, mintha foglyokat kísértek volna szoros őrizetben a fegyveresek

 – derült ki az Origó oldaláról. Végül mindenki épen és egészségesen tért haza. Ráadásul a Fradi is továbbjutott, mivel az Olimpiakosz hazai pályán csak 2-2-es döntetlent tudott elérni a magyar csapat ellen, így kiesett a sorozatból. 

A Fradi képes a győzelemre 

Görögországban a drukkerek február 12-től érhetnek vissza a stadionokba. A görög kormány ugyanis korábban zárt kapussá tette a sporteseményeket azután, hogy az Olimpiakosz–Panathinaikosz röplabdamérkőzés előtt a két csapat szurkolói összeverekedtek, és egy rendőr, akit pirotechnikai eszközzel megdobtak, később pedig meg is halt – írta meg a Magyar Nemzet. Az Olimpiakosz kemény magja nagyon elszánt, a tagjai a hazai bajnoki meccseiken is sok balhét csinálnak.

A meccs előtt mindkét edző bizakodva, de kellő óvatossággal nyilatkozott az esélyekről. 

Még ha jelenleg nincs is jó helyzetben, nagy csapat az Olimpiakosz, ezért vállaltam el a feladatot. Javítani szeretnék az együttesen. Meglátásom szerint eddig hiányzott a támadószellem a játékból, de a csapatot jó futballisták alkotják, akik küzdenek. Van potenciál az együttesben

 – árulta el a frissen kinevezett spanyol José Luis Mendilibar, aki szerint a párharc során akár a szerencse is dönthet. A görögök mestere nem a riválissal, hanem inkább a saját tanítványaival akar foglalkozni. 

Nehéz úgy felkészülni, hogy az ellenfél nemrégiben edzőt váltott, de Mendilibar csak papíron új, ő már edző volt, amikor én az első felnőtt meccsemet játszottam. Az Olimpiakosz rendkívül erős, gyors csapat, de készen állunk. Koncentráltan és rendezetten kell játszanunk, akkor nem lehet probléma. Az ellenfél két és fél hónapig szurkolók nélkül játszott, nyilván nagyon várják a csütörtök estét, de minket is motivál a várható atmoszféra. Tiszteljük az ellenfelet, de tudjuk, hogy képesek vagyunk a sikerre

 – nyilatkozta Dejan Sztankovics, a Fradi edzője.

A több mint 32 ezer néző befogadására alkalmas Karaiszkakisz Stadionban 18.45-kor kezdődik a találkozó. A visszavágót egy héttel később a Groupama Arénában rendezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában