Olimpia

2016.08.20. 05:13

Pars Krisztián hetedik a riói olimpián

Negyedik ötkarikás játékán a hetedik helyet szerezte meg Pars Krisztián, a Dobó SE olimpiai bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok kalapácsvetője.

Horváth Erika

Az áprilisi lovaglóizom-műtét, majd betegség miatti nem elégséges felkészülés miatt inkább csak reménykedtünk abban,  hogy a férfi kalapácsvetés londoni olimpiai bajnoka, Pars Krisztián ott lesz a szám riói döntőjében is. De  a kvalifikáció során minden a lehető legjobban alakult: a Dobó SE klasszisa a műtétje utáni legjobb eredményét elérve simán, negyedikként jutott a legjobb 12 közé, ráadásul kiesett a legnagyobb  riválisa, a világbajnoki címvédő, világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek.

Vajon mire lesz képes jelenlegi felkészültségi állapotában Pars  Krisztián? A selejtezőbeli sikerélmény, a rutinja át tudja-e segíteni  egy jóval magasabb akadályon is? Vajon hogyan tud teljesíteni ő és a többi rivális?  A selejtezős eredmények alapján a  kalapácsvetőmezőny nincs topon –  kiemelkedő dobása senkinek sem volt, és már  73,47 méterrel be lehetett jutni a döntőbe. Viszont a 75,49 méter, amellyel Krisztián továbbjutott (és a jelen helyzetben ez tekinthető az idei legjobbjának, hiszen a 77,38-ot még a műtét előtt, februárban, a téli ob-n érte el) a döntősök szezoncsúcsának sorában a legkisebb volt.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az első sorozat azt mutatta, hogy a döntőben sem lesznek világraszóló eredmények, sőt. Németh Zsolt tanítványa 74,77 méterrel kezdett, ezzel az első kör végén a harmadik helyen állt a tadzsik  Nazarov (76,16) és a  fehérorosz Tyihon (76,13) mögött. A második kísérleténél kalapácsa  valamivel távolabb, 75,15 méternél ért földet, de ez nem volt elég az előrelépéshez, sőt, a negyedik helyre csúszott vissza, mert a katari Elseify 75,40-dal besorolt eléje. Közben Tyihon vette át a vezetést 77,43-dal. Jött a harmadik soroza, amelyben végleg eldőlt, hogy melyik négy kalapácsvető nem folytathatja a befejező három sorozatban. Krisztián továbbjutását nem fenyegette veszély, és újabb centikkel toldotta meg eredményét – a  75,28-dal az ötödik helyről fordult, mert nagy meglepetésre a 77,49 méteres egyéni csúccsal rendelkező 22 esztendős mexikói Diego Del Real 76,05 méterrel a harmadik helyre dobta fel magát. Az élre ismét Nazarov került  78,07-dal.

Ami a folytatást illeti, a Dobó SE 34 esztendős olimpiai bajnoka már nem tudott javítani, negyedikre 74,89-ot, ötödikre 74,62-ot dobott, a hatodik kísérlete pedig érvénytelen lett. Közben a negyedik sorozatban még megelőzte őt a szlovák Lomnicky (75,09), az utolsóban pedig az addig eső-kelő lengyel Nowicki is (77,73), aki amúgy is esélyes volt az éremre. Pars Krisztián így a negyedik olimpiáját a hetedik helyen fejezte be 75,28 méterrel. Az olimpiai bajnoki cím a 34 éves tadzsik Dilsod Nazarové  lett, az ezüstöt a doppingolás miatt már többször eltiltott 40 éves  fehérorosz Ivan Tyihon  (77,79) szerezte meg, míg Fajdek helyett egy másik lengyel,  Wojcziech Novicki állhatott (77,73) még dobogóra. Mondhatni, ez a papírforma - a finálé résztvevői közül egész éves teljesítményük alapján ennek a három kalapácsvetőnek   volt a legnagyobb esélye a dobogóra.

- Kicsit többet, 77 méter körüli eredményt vártam magamtól, de nem tudtam megfelelően  összerakni a mozgást, most sem találtam a sebességet - nyilatkozta a döntő után Pars Krisztián. - Megpróbáltam mindent, próbáltam hajtani a szert, de ezen a napon nem ment jobban. Ahogy ez az évem alakult, örülök, hogy sikerült bejutnom a legjobb nyolcba, de azt sajnálom, hogy nem tudtam előbbre végezni. Az jó, hogy a műtét után nagyjából helyrejöttem. Még a derekammal kellene valamit kezdeni, hogy a jövő évi londoni vb-n egyenrangú partnere lehessek Fajdeknek.

Férfi kalapácsvetés. Olimpiai bajnok: Dilsod Nazarov (tadzsik)  78,68, 2. Ivan Tyihon (fehérorosz) 77,79, 3. Wojciech Nowicki (lengyel) 77,73, 4. Diego Del Real (mexikói) 76,05, 5. Marcel Lomnicky (szlovák) 75,97, 6. Ashraf Amgad Elseify (katari) 75,46, 7. PARS KRISZTIÁN 75,28, 8. David Södeberg (finn) 74,61, 9. Sziarhej Kalamojec (fehérorosz) 74,22, 10. Szergej Margijev (moldáv) 74,14, 11. Jevgeny Vinohradov (ukrán) 74,11, 12. Wagner Domingos (brazil) 72,28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!