Olvasó

2006.09.14. 02:29

Nem mindenütt kell a párt

A múltkoriban, amikor nagy baj érte az egyik falut, kirobogott oda a pesti tévéstáb, mikrofont dugtak a polgármester orra alá, megnyilatkoztatták a sa ...

Mórocz Zsolt

A múltkoriban, amikor nagy baj érte az egyik falut, kirobogott oda a pesti tévéstáb, mikrofont dugtak a polgármester orra alá, megnyilatkoztatták a sajnálatos esetről. Az adásban természetesen kiírták a faluvezető nevét, tisztségét és a teljesség kedvéért odakanyarították azt is, hogy független. Mintha árvíz, sárlavina vagy más csapás esetén nem lenne teljesen mindegy, hogy tartozik-e valamilyen párthoz valaki. Amúgy meg faluhelyen teljes békeidőben sem nagyon divat a pár-toskodás. Általában igaz az, hogy minél kisebb egy település, annál kevésbé van ott jelen a pártpolitika. A pártok nagy része amúgy sem tud nagyon beférkőzni a falvak éle-tébe. Egy időben a vidék sorsát zászlajukra tűző pártok sorra adtak hírt arról, hogy a kisebb településeken sorra alakutak meg tagszervezeteik. Aztán ezek nagy része elhalt, a megalakulásuk után már nemigen hallottunk róluk. Úgy látszik, kis közösségben nem nagyon érdemes jobb- vagy baloldalinak lenni, hasznosabb, ha valaki az egész település érdekeit kívánja szem előtt tartani. Érdemes megnézni: a mostani önkormányzati választásokra nevezett jelöltek óriási többsége független (vagy ha tartozik is párthoz, a választáson ezt nem kívánja hangsúlyozni). A városokban általában még tartják magukat a pártok, ami kisebb csodával ér fel, hiszen az utóbbi jó pár évben többségük rengeteget tett azért, hogy elforduljanak tőlük az emberek. Az október elsejei választások előtt elég hangosan acsarkodnak egymással a pártok, viszont megnyugtató, hogy ez a kis közösségeket meglehetősen hide-gen hagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!