Olvasó

2013.09.28. 13:40

Őriszentpéteri általános iskolások az Országházban

Budapesten rendezték meg szeptember 24-én magyarországi és határon túli résztvevőkkel a III. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében.

Fekete Lászlóné

A 300 diákot a rendezvény házigazdái dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, és dr. Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökei fogadták.
A Gyermekek Világnapjának megünneplésére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” című pályázat útján kerültek be a legszínvonalasabb munkákat beküldők.
A felkért tanulók Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, Fónagy János, Rétvári Bence, Szathmáry Kristóf, Doncsev András államtitkárokhoz, és Karas Mónika Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez intézhettek kérdéseket.
Vas megyét az Őriszentpéteri Általános Iskola 16 tanulója képviselte. Korán és lelkesen indult külön busszal a felső tagozatos tanulókból álló csoport.
A kétórás ülést a gyermekbarát módon levezető dr. Kövér László házelnök úr köszöntőjében úgy fogalmazott, a találkozó legfontosabb üzenete, hogy a gyermekek érezzék „ez a ház az övéké is”.
Szavaztak a gyerekek a válaszokról, megérinthette őket az a légkör, amit az Országház épülete sugall, és bepillantást nyertek a felnőtt képviselők munkájába.
Csalódást okozott, hogy az őriszentpéteriek kérdéseire kijelölt válaszadó aznap reggel lemondta jelenlétét.
A gyerekek idegenvezetővel megtekintették az Országházat, és az Országgyűlési Őrség díszelgési bemutatóját.
A segítő kíséretet, az országházi étkezéseket, ajándékozást jól szervezetten megoldották a szervezők. Uticsomaggal ellátva, sok élménnyel tértek estére haza a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!