Olvasó

2013.12.10. 12:48

In memoriam Szokolay Sándor

Végtelenül szerény volt. Neki volt rá oka.

Szenkovits Péter

A Vérnász (1964) című operájával szerzett – nem túlzás – világhírnevet. A földkerekség mintegy húsz dalszínházában mutatták be; a legsikeresebb(!) magyar zenedrámaként szokták emlegetni. Hittel vallotta mestere, Kodály Zoltán szavait (e hasábokon is):

„Mindenkinek ad az Isten kicsi, közepes, nagy tehetséget valamihez, de csak az viszi valamire, akinek tartást is ad”. S nem győzte nyomatékosítani: „Számomra az ér a legtöbbet, amiért megküzdöttünk, netán meg is szenvedtünk. A tunyaság a sírásója eredményeinknek”. 

Liszt, Bartók és Kodály jelentette számára a magyar zenei szentháromságot: „Ők tették ezt a kis országot zenei nagyhatalommá”, fejtette ki, amikor a nyolcvanadik születésnapján beszélgettünk s – mutatóujját az ég felé fordítva – ekképpen folytatta az elmélkedést: „És félek, hogy ezt a ›státuszt‹ elveszítjük, mert a szórakoztatás ma fontosabb mindennél”.Akkor mesélte azt is: „Nem tagadom, hogy én nem a modern zenét akarom űzni. És persze a jó pap is holtig tanul”. 2000 – azaz hatvankilenc éves kora – óta számítógépen komponált, kinyomtatta, lejátszotta, amit írt.



Aranyosan-tüneményesen beszélt arról is: „Olyan, mintha a magam növendéke lennék. Hallgatom a saját művem, és a magam tanára is vagyok egyben. Eleinte nem szerettem a technikát, de mégiscsak kitágítja az életművemet. Persze tehetségtelen ember ne kísérletezzen, mert abból ördögi dolgok is kisülhetnek”.Fölidézte, hogy Kodály Zoltánhoz élete végéig járt hetente egy bencés tanár; ógörög és latin nyelvű irodalmat olvastak – ismételtek – eredetiben.

„Egy fiatalember megkérdezte Kodálytól, hogy ilyenkor, már nyolcvanon túl, miért kell ezt csinálni? A tanár úr ennyit mondott: fiatalember, maga nem tudja, lehet, hogy az örökkévalóságban is szükség lesz ezekre a nyelvekre. Mosolyogtatni való dolog; de olyan bölcs volt! Újratanult mindent. És ő is – akire mint példaképemre mindig fölnéztem – hitben járó ember volt.”

Szokolay Sándor – aki egyébiránt minden lehetséges díjat megkapott; ő valamennyit meg is érdemelte! – nagyon lényegesnek tartotta azt, hogy az ember teljes életet éljen. „Hiszen a szentháromsághoz nekem a testünk, a lelkünk és a szellemünk is asszociál. Ezért hangsúlyozom – nem prédikálni akarok -, hogy a kimenetelünk az életből fontosabb, mint a bejövetelünk. Hiszen senki nem akart megszületni, vagy legalábbis nem tudunk róla A kimenetel azért fontos, mert valahol summáz.”

Az önmagához föltett kérdésre, hogy mik a mi gyerekeink, mik a növendékeink, a barátaink? – ekképpen felelt: „A mi földi üdvösségünk. Nekik szebbet kell hátrahagynunk, mint amit kaptunk”.A Kunágotáról indult Szokolay Sándor soproni „szerzetesi” lakjában – tizenkilenc esztendővel ezelőtt meglelt otthonában csak áldást érzett – így merengett élete alkonyán: „Megtehetem, hogy szép csendesen alkotok, nincs fölöttem miniszter, rektor, igazgató. Csak az Isten van. Az éppen elég”.Nagybecsű életműve, szeretettel teli, iránytűként sugárzó lénye, végtelen szerénysége, emberi arca velünk marad. 

Szenkovits Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!