Olvasó

2014.10.20. 13:33

Az egykori gyár ma is élő közössége

A jánosházi Batthyány Lajos ÁMK Művelődési Otthon és Könyvtár és a jánosházi Honismereti Kör az Országos Könyvtári Napok keretében kiállítással emlékezett az egykori jánosházi Iskolabútor és Sportszergyárra, a dolgozók közti példaértékű összetartásra.

Illés Zsuzsa

A ma is sokat emlegetett gyár, melynek termékei még itt-ott fellelhetők 1967-ben jött létre Jánosházán, a téglagyár helyén és 1991-ig, a megszűnéséig több mint 400 embernek adott munkát, megélhetést. Az egykori dolgozók ma is szeretettel emlékeznek az ott töltött munkás évekre.

Auerbach József egykori igazgató. Fotók: Rauch Imre

Ez adta az ötletet a kiállításhoz, melynek a szombaton 17 órakor megtartott megnyitóján óriási volt az érdeklődés. Jöttek a gyár egykori dolgozói, vezetői, rokonok, barátok, ismerősök. A megnyitón Falka Bianka, a Batthyány Iskola diákjának fuvola játéka és Bors Géza a Honismereti Kör vezetőjének köszöntője után Auerbach József, a Sportszergyár egykori igazgatója emlékezett vissza a gyárban végzett munkafolyamatokra, a jókedvű, szorgalmas kollektívára. A közönség többször is tapssal köszöntötte a humorban is bővelkedő beszédet, amellyel az igazgató évtizedekkel visszarepítette az időben a hallgatóságot.

Én festettem...

Ezt követően mindenki megtekintette a kiállítást, amelyet a gyárban készült közel félszáz éves fotók nagyméretű kivetítésével színesítettek a szervezők. A látogatók nagy örömmel üdvözölték egymást, lelkesen fotózkodtak a megsárgult fotográfiák előtt és fehér abrosz mellett, estébe nyúlóan idézték fel a szép emlékeket.

Jókedvű, összetartozás.

Mindenki elégedetten nyugtázta: a kiállítás jó ötlet volt. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.

Régi kollektíva.

Terepasztalon a múlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!