Olvasó

2015.04.09. 17:38

Ismét megnyitni a temetőt?

Szombathely – A Szent Márton temető a Kárpát-medence olyan temetkezési helye, amelyet a közelmúltig használtak (1962). Savaria idejéből sírkövek ókeresztény eredetét bizonyítják.

A Quirinus vértanú Siscia püspök sírjára sírkápolnát emeltek. E helyen volt Szent Márton touros-i püspök szülői háza, születésének 1700. évfordulója tiszteletére méltó jubileumi eseménnyel készül szülőföldje, Szombathely.

Szombathelynek egyetlen temetője volt. Itt nyugodnak szegények, gazdagok, hívők és nem hívők, a békesség és csend harmóniája áradt felénk. Voltak és nincsenek, nevük addig él, amíg a kő el nem halványul, le nem omlik, amíg a hozzátartozókból, ismerősökből, publikumból ki nem fogy az emlékezet. (Idézet Fehér Károly emlékalbumából)

E kegyeleti hely, a temető szent az emlékek számára, szükséges lenne, hogy a hozzátartozók, a neves személyek sírja gondozott és ápolt legyen.

Egyre szükségesebb ma már, hogy e kegyeleti helyen újra működő temető legyen, ezáltal ligetszerűen, pihenővé válva, az évszázados múltjával folytatólagosság biztosítva legyen. Fontos és szükségessé válna, hogy az elődök jogán az utódoknak örök nyughelye lehessen.

Szent Márton temető 1993-ban elkészült felmérése alapján itt nyugszik 4842 sírban 7028 fő, közülük 736 neves személynek és temetési helye, sőt 138 nyughelyének képe is ismert. Nagyjaink, az elődök megtalálhatók itt, akik sokat tettek a megyéért.

A temetőt az idő viszontagságain túl jelentős és méltatlan hatások érték, ilyen, amikor 42 bomba (1945) csapódott a sírok közé, majd a korok szellemisége, a sírfosztogatások özöne, a vandalizmus durván rombolta az értékeket. Sírrongálásokkal pótolhatatlan károk érték a szoborműveket és a kőfaragványokat. A homokkő emlékek jelentősen sérültek és maradandóan károsodtak.

A gondozottság jelentős igény és feladat a hozzátartozók részéről az elhunyttal szemben, hisz ennek a megszűnésével ismeretlenként a feledés sorsára jut a hozzátartozó. A temetőben lévő 4842 sírból már alig több mint 1500 síron van emlékezést szolgáló halottak napján virág, mécses. Ahogy korosodik, a lakosság úgy csökken az emlékezni tudók száma.

A Szent Márton temető „ápolt rom" lett. Az idő károkozása, a rongálások, a „földön heverő" emlékek, és az elhagyott exhumált sírok helyei együtt, kedvezőtlen benyomást állandósítottak.E folyamatot megállítani a temető újranyitásával lehet. Az elhalás helyett a törődés, fejlesztés jó tett lenne Szent Márton temető múltjának helyrehozásra, folytatás biztosítására. Mi a teendő?

1.         A burjánzó növényzet eltávolítása, illetve szakszerű alakítása, hogy ne takarja az emlékek fontos részét a felírást, a címert.

2. A ledőlt és károsodott, elhagyott síremlékek összerakása, eltávolítása, a sírok alakítása. Az exhumálások miatt a tömörödési egyenlőtlenségek rendezése.

3. Fontossá kellene tenni, hogy Szombathely a „Nyugat Királynője" rangjára emelkedne, továbbá a megye társadalmi, gazdasági és kulturális vezetőinek, tagjainak sírja a többség e temetőben van – ismert gondozott és felügyelt legyen. Megbecsülés méltóan a tetteikhez váljon feladattá, ahogy Brutscher József sírját (A-4-319) példaadó a mentősök és a tűzoltók évtizede gondozzák és emlékeznek az alapítóra!

4. A temető méltó kegyeleti hely, ezért is célszerű lenne, hogy ott újra legyen lehetőség hamvak elhelyezésére. A hozzátartozó családok tagjainak hamvait sírba, urnába lehetne elhelyezni. A síremlék restaurálása, felújítása során a fejkövön szereplő nevek nem sérülhetnek. A sírkészítés, felújítás engedélyköteles legyen.

5. Csak üres helyre, lehetne engedéllyel létesíteni urnakriptát zsúfoltság nélkül.

A sírok számozása a számbavétel alapján történt és folyamatosan folytatódott. Az üres helynek nincs száma. Az üres helyre kerülő urnahely, a temetkezési hely száma az előtte lévő sírszáma, ami kiegészül: „U" (új hely) betűvel, pld.: A-1-27/U, ha többre is van lehetőség, akkor sorolni kell azokat pld.: A-1-27/U-1., A-1-27/U-2. (ld. ábránkat)

A hozzátartozói sírnak (urnának) helyét meg kell váltani és a Szent Márton Temetőkönyvbe be kell jegyezni, vagyis a sírszám kiegészül „M" (megváltva) betűvel, pld.: A-1-36/M., ez jelzi használati engedélyt meghatározott időre.

Temetés és a búcsúztatási szertartás helye célszerűen a bejáratnál lehetne. Szükséges lenne egy stúdió, ahonnan a hangosítás, a búcsúztatás biztosítható. Formájában hasonlítson egy nyitott buszváróra. A hamvak elhelyezése a stúdiótól indulna a sírban történő elhelyezés helyére, és az urnakripta lefedésével zárulna.

A hamvak szórásának lehetőségét ki kellene építeni, díszszóró kúttal. Helye a búcsúztatás előtti helynek a közvetlen előterében kerülne kiépítésre. Ezzel lehetne Szombathelyen is hamvakat szórni.

A temetőt körbe kell keríteni, a hiányzó kerítést pótolni keleti oldalon. A temető 18 parcellára tagozódik, kialakított utak veszik körbe és 150 méterenként van vízszerzési hely (5+1).

A temető felügyeletét, irányítását, gondnok és a kiszolgáló személy(ek) látnák el. Az 1998-ban épült porta, raktár, a személyzeti, továbbá nyilvános helyek létesültek és egy nyitott kőtároló 17.8 négyzetméter (3x5.6). E tároló átépítésével a temetéssel összefüggő kiszolgáló hely lehetne.

Az ember kétszer hal meg, amikor eltemetik, másodszor meg amikor elfelejtik. A megye jelentős számú személyisége, a közéleti szereplője a Szent Márton temetőben nyugszanak, soknak sírját fényképe is megörökíti. A tervezett kegyeleti park kialakítása, gyepesítése és a fásítás változtatva módosulhatna a megszűnt sírokon valósulna meg, míg az üres helyeken temetési lehetőség alapján, urnakripták temetési helyek épülnének ki, így park-temető tudná méltóan szolgálni az emlékek megőrzését.

Takács Ferenc,

Nyugdíjas temetővezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!