Olvasó

2015.04.09. 17:40

Történelemlecke az ötágú csillagok árnyékában

Mit jelentenek nekünk, magyaroknak, a politikai vonatkozásokban alkalmazott egyes jelképek?

Kezdjük az egy darab ötágú csillaggal, amely először vörös színben ragyogva 45 éven keresztül, árnyékában élve, meghatározta magyarországi életünk lehetőségeit. Ezen csillag árnyékában ténylegesen felszabadulást jelentett mindazoknak, akiket az 1944. március 19-i német megszállás után, a nácik és nyilaskeresztes kiszolgálóik letartóztattak, és a Vörös Hadsereg Magyarország elfoglalásakor még életben voltak.

De azután nyomban bekövetkezett az ötágú vörös csillag árnyékában az egész magyar nép számára Rákosi Mátyás és bandája által irányított és s az „ÁVH" által végrehajtott borzalmak időszaka, majd 1956-ban, a szovjet hadsereg által Magyarország újbóli megszállása, amely azután a rendszerváltásig kitartott.

Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy az ötágú csillagok jelképként nem tetszenek, sem a magyaroknak, sem a lengyeleknek, amikor abból nem is egyet, hanem egy tucatot raktak körbe az EU zászlaján, még hogy ha azokat más színűekre festették is. A lengyelek nem csak a 45 évi megszállást, hanem a katyni erdőben végrehajtott mészárlást is kénytelenek voltak elszenvedni, amikor az ötágú csillag árnyékában több mint húszezer lengyel tisztet lemészároltak.

Az előzőekben említett történelmi tények figyelembevételével lehet-e csodálkozni azon, hogy egy olyan zászlót, amelyiken nem is egy, hanem 12 darab ötágú csillag díszeleg, Lengyelországban elégetnek, Magyarországon pedig csak úgy kihajítják a Parlament ablakán.

Az ötágú csillagok ellen a nyugat-európaiaknak nem volt kifogásuk, hiszen ők nem élvezhették azokat a borzalmakat, amelyeket az egy darab ötágú csillag árnyékában a kelet-európaiaknak el kellett szenvedniük, és amikor a zászlót megtervezték, a kelet-európai országok pedig még nem lehettek ennek az uniónak a tagjai. És ha most javasolhatnánk egy semleges jelképet az EU zászlajára, az akácvirág biztos nem jöhetne számításba, ezt már tudhatjuk, legfeljebb talán 28 szál tulipán még elmenne a nyugati rész belegyezésével is.

Talán az ötágú csillagokat az amerikaiaktól vették mintaként, nekik a zászlójukon lévő 50 darab ötágú csillag a szabadságot szimbolizálja. Ezt tartsuk tiszteletben, de mi nem kérünk belőle. Amerikából Magyarországra még nem sok jó érkezett: annak ellenére, hogy a háború alatt egy magyar baka sem gyalogolt át az óceánon, hogy Amerika földjén harcoljon, az amerikaiak majd minden városunkat szétbombáztak, például a szombathelyi templomot is, mikor már az országunk majdnem teljesen el volt foglalva.

Ő.D.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!