Olvasó

2015.06.30. 09:18

A falu, ahol lassan minden napelemmel megy – hogy csinálják?

Napelemeket helyeznek el a héten a zsirai közintézmények tetején, melyek a tervek szerint az intézmények teljes éves villamosenergia szükségletét fedezik majd.

Civil Tudósítónktól

A község önkormányzata fontosnak tartja a megújuló erőforrásokra való áttérés lehetőségeinek kihasználását, az ezzel kapcsolatos szemléletformálást. Tavaly a kultúrotthon tetejére kerültek napelemek. Kapacitásuknak köszönhetően az épületben villanyfűtésre tértek át. További terveik megvalósításához pályázaton nyertek forrást. A közel 22 millió forintos beruházásból megvalósuló fejlesztés célja, hogy intézményeik elektromos energiaellátását napelemes rendszerekkel oldják meg, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek a korszerű, környezetkímélő működés mellett. Mivel a pályázat százszázalékos támogatású, így a beüzemelés után azonnali megtakarítást eredményez. Az áramszolgáltatóval kötött szerződés alapján a villamos mérőórák cseréjét az önkormányzat vállalta magára.

- A beruházás három helyszínen valósul meg. Napelemek kerülnek az orvosi rendelő, az önkormányzati hivatal és az óvoda, valamint az általános iskola tetejére – mondja Czipetits Györgyné jegyző.

Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Az összesen mintegy 200 négyzetméteres felületen felszerelt napelemek éves számított összteljesítménye 27 ezer kWh: ez az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletét teljes egészében fedezi, sőt a felesleget vissza tudják majd táplálni a villamos hálózatba. A kivitelező ügyvezetője Virók András elmondta, hogy a kivitelezés két ütemben zajlik a nyár folyamán. Jelenleg a meglévő tetőkre szerelik a tartószerkezeteket, helyezik fel a napelemeket, kábeleket. Majd ezt követi az elektromos szerelés. A megvalósuló fejlesztés célja a költségcsökkentés mellett, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre és a környezettudatos üzemeltetésre is.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!