Olvasó

2015.07.01. 08:37

Megtaláltuk a bölcsek kövét - A Jurrasic Park világa tárul elénk Zsirán

Zsira – Három évvel ezelőtt egy geológus házaspár, Horváth Csaba és Horváthné Korom Zita geológiai magángyűjteményét kinyitotta a világnak. Interaktív természettudományos játszóházuk neve is játék és fantázia, így hívják: TERMÉSZET s.n. Kincsestár.

Civil Tudósítónktól

Itt a nyár, a szünidő, de tanulni mindig lehet. Észrevétlen, együtt apuval, anyuval, nagyszülőkkel egy elvarázsolt világban, egy igazi Kincsestárban „természet s.n.”(természetesen).

Színes tábla jelzi nem messze a határtól, hogy megérkeztünk. Az udvar csupa zöld nyugalom, lehajló ágak szűrik a szikrázó napfényt, a földpince tetején égig érő fű hajladozik, kaszálni tilos. Rózsalugas alatt kell átmenni, egyszerűen gyönyörű, Zita ötlete, Csaba keze munkája, mint szinte minden az udvarban. A nyitott pajta, a fűszernövény- és gyógynövénykert, lepkekeltetők. A természetesség nem csak jól hangzó, divatos szlogen, életforma is Csabáéknál. Gyönyörűséges régi tárgyak pislognak ránk mindenhonnan, a kert vegyszer- és műtrágyamentes, a vadon termő növények és gombák rendszeres vendégek az asztalon, és ha néha betegek, akkor is a természet kincseiben keresik a gyógyulást.

- Az ember a világé - mondja Zita - és nem fordítva van.

Bői iskola 4. osztályosai Fotó:Hajós Attila

Valami varázsa van a helynek, talán az, hogy igaznak tűnik minden. A pajta közepén álló százéves gerendából készült óriás asztal köré gyűlnek a „látogatók”. Három év alatt már nem is kevesen. Gyerekek, felnőttek, óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportok tapasztalhatták meg, hogy a természettudomány, a geológia nem valami unalmas dolog, tele van meglepetéssel, izgalommal.

- A szakma átmentése, az ismeretterjesztés a célunk, hiszen a geológia mindig a természettudomány mostoha gyereke volt - fogalmaz Horváth Csaba. - Itt senki nem fog unatkozni. A kövek csodálatosak. A szülők néha a gyerekeknek szánják a programot, távolabb is húzódnak, majd egyre közelebb lépve a mikroszkópoknál már félre is tolják a lurkókat. Ami a múzeumokban tiltva van, az nálunk lehetséges - meséli Zita.

Bertalan Dániel egy ősmaradványra lelt, a fotót  az anyukája Fotó: Bertalanné Bokán Katalin

Mindent megfoghatunk, kézbe vehetünk. (Van, amit szabad megnyalogatni is!) Nemcsak Zita, a kövek is mesélnek. A bauxit meséjéből megtudhatjuk, honnan veszi a bátorságot, hogy csak úgy hozzáragadjon a nyelvhez. A kalcit meséje arról szól, hogy ez a varázskő mindenből kettőt tud csinálni, így egyszerű tudományos kísérlet is végezhető vele. De nemcsak vele, hanem a világító ásványokkal is, amelyek más színűek a kuckóban, és mások a napfényben. Természetes anyagok felhasználásával (amelyek mindenkinél megtalálhatók otthon is) modellezhetünk egy igazi vulkánkitörést. Barlangászkodhatunk egy óriás üreges fa belsejében. Mikroszkóp alatt valódi csodákat láthatunk: tengeri egysejtűek szinte művészi, attraktív vázait, kristályokat. Megelevenedik a Jurassic Park izgalmas világa borostyánkőbe zárt rovarok, sok millió éves ősmaradványok, őslénycsontok és cápafog láttán. De itt lapul a bölcsek köve is.

Geotúra a Kőszegi-hegységben  Fotó: Révai Krisztina

Honnan van a gyűjtemény?

- Az ősmaradványok szinte mind saját gyűjtésűek, az ásványok egy része szintén - mesél tovább Csaba. Vannak kedvencek is. Csabáé egy ősormányos foga, melyet egy egészen fiatal kavicsban talált Kemenesmagasiban; de melengető mosollyal néz a polcon sorakozó megkövesedett fákra is, hiszen ezek Vönöckről, szülőfalujából származnak. Zita kezembe ad egy ammoniteszt, melyen egy harapásnyom látható, ez az ő kedvence Bakonycsernyéről. A programlehetőségeknek azonban még nincs vége. Tavasztól geotúrákat szerveznek a Kőszegi-hegységben és Sopron környékén csoportoknak (de túravezetés külön kérésre is „rendelhető”), csak kíváncsiaknak. Ha valaki szeretné megtudni, voltak-e vulkánok, vagy éltek-e dinoszauruszok a Kőszegi-hegység környékén, vagy saját maga szeretne ősmaradványra lelni, túrára fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!