Őrimagyarósd

2017.03.02. 16:05

A határvédő őrök alapították

Őrimagyarósd - A települést az Árpád-korban a határvédő őrök alapították. V. István király 1270-ben kiadott "őrségi" első kiváltságlevele az őrimagyarósdi várban szolgáló őrök kötelezettségeit és jogait írja le.

Vas Népe

A levélben meghatározott Monorosd várának helye a mai Őrimagyarósd területére esik, mely mára történelmi emlékhely, szabadtéri rendezvények és ünnepségek helyszíne lett.

Az Őrimagyarósd és Hegyhátszentjakab közötti út mentén, a Várdombon magaskilátó jelzi, ahol a magyaródi Darabos család "aprólék végháza" állt, valamint a két dupla várárok nyomai láthatók. A Malomgát-tanösvényen barangolva az egykori őrimagyarósdi földvár történetét, valamint a Magyarósdi-patak és a Vadása-tó élővilágát ismerhetik meg.

A faluban sétálva az Őrség legnagyobb evangélikus templomában gyönyörködhetnek, vagy felfedezhetik a különleges faragást, a történelmi fatojást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!