Őriszentpéter

2014.02.27. 12:35

Határon túli barangolás

Őriszentpéter - Idén is számos programmal várják az érdeklődőket az Őrségi Nemzeti Parkban. Szorosabbra fűzik a kapcsolatot a szomszédos országok parkjaival, s új programokkal is kedveskednek a kalandra vágyóknak.

Bajdó Bettina

 

A programok elkezdődtek a parkban. Nemrég madárgyűrűzés volt Faragó Ádám vezetésével  (Fotó: Szendi Péter)

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park környezeti-nevelési és ökoturisztikai osztályvezetője csütörtökön éppen Budapesten, az utazási kiállításon népszerűsítette a park látnivalóit.

- Hosszas lenne felsorolni, hány program várja idén az érdeklődőket a nemzeti parkban, szinte minden hétvégére jut valami - mondta az osztályvezető. - A programokról és a látnivalókról nemrég jelent meg egy kiadványunk, ebben mindenről tájékozódhatnak az érdeklődők. Sok olyan speciális programunk van mely egy-egy élőhelyhez, fajhoz kötődik. Jövő hétvégén lesz a tőzike túra, emellett nagyon népszerű a július második hétvégéjén tartott lepkekalandunk. Ennek során nappal és éjjel is szervezünk túrákat, s előadásokat is tartanak a kutatók.

Az osztályvezető hozzátette, hogy idén különlegességgel is készülnek, lepkefutamot szerveznek. Fotósokat várnak, akik egy térkép és kiadvány segítségével oldhatják meg kameráikkal a feladatot.

- Nagy hangsúlyt fektetünk a szlovén és osztrák nemzeti parkokkal való kapcsolatra - folytatta Kevy Albert. - Eddig is jó volt közöttünk az együttműködés, de most próbáljuk még szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Arra törekszünk, hogy megismertessük egymást területeit az érdeklődőkkel. Ezt nagyon fontosnak tartjuk itt a hármas határ mentén. Ehhez táborokat és túrákat is szervezünk, de nem csak a határon túli barangolásra szeretnék fókuszálni. Vannak itt a környéken is csodás tájak, melyekbe szeretnénk betekintést nyújtani. Jobban meg szeretnénk ismertetni a Vendvidéket az érdeklődőkkel. Nemcsak a természeti értékeket helyezzük előtérbe, hanem az építészeti kincseket is. Hamarosan, kinyit a szalafői Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlékegyüttes, mely felújítások után várja idén az érdeklődőket. Nem csak a bemutatásra helyezzük a hangsúlyt. Életet viszünk a falak közé, élő állatokat, szamarakat, baromfikat költöztetünk a házakhoz. A szezon nálunk majd a tökfesztivállal zárul.

Az osztályvezető kiemelte, örülnek annak, hogy nagy az érdeklődés a nemzeti park iránt. Májusban európai országokból érkeznek majd újságírók, akiknek bemutathatják a terület kincseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!