Őriszentpéter

2014.07.17. 08:10

A szakma titkai a fazekasnapon

Magyarszombatfa - Tizenharmadik alkalommal tartották hétvégén a gerencsérek földjén, az évezredes fazekas hagyományokkal rendelkező vidéken a fazekasnapokat. A programok első két napja a szakmának szólt.

Bajdó Bettina

Ifj. Albert Attila polgármester elmondta, hogy a programok a hagyományokhoz híven idén is csütörtökön kezdődtek, az Országos Népi Iparművészeti Tanács a Hagyományok Háza által delegált tanács vezetésével zsűrizte a beérkezett alkotásokat. A termékeket többféle kategóriába is besorolhatták, sőt a testület dönthetett úgy is, hogy visszadobja a terméket.

– A csütörtöki nap egy zárt program volt, a zsűrizésen a fazekasok részt sem vehettek – folytatta a polgármester. – A péntek már közelebb hozta egymáshoz a szakma képviselőit, a gödörházi közösségi házban gyűltünk össze. Három komoly előadás is volt, Csupor István a gyűjtőútjain szerzett tapasztalatokról besztél, arról, hogy mit tartott a legfontosabbnak a munkája során. Tóth László fazekas pedig életútjának fontosabb szakmai mozzanatait osztotta meg a jelenlévőkkel, s beszélt a régi idők fazekasságáról, tanításairól is.

Ezt követően ifj. Albert Attila következett, s a jelenlévőkkel is megosztotta a hírt, hogy a magyarszombatfai fazekasok is benyújtották felvételi kérelmüket a szellemi kulturális örökség jegyzékébe. Az UNESCO szellemi örökség listáján szerepel már például a mohácsi busójárás, a matyó örökség, a kőszegi Szőlő Jövés Ünnepe. Ide bekerülni nagy elismerést jelent, komoly értékkel bír, ám nem jár pénzbeli támogatással. Azt is elmondta, hogy döntés erről a következő napokban születhet.

Az előadások után a helyi klubban kiállítás nyílt fazekas- és kerámiatermékekből, s a rendezvény ideje alatt be lehetett kukkantani a helyi mesterek műhelyeibe is. A programra a helyiek összefogással készültek, az asszonyok sütöttek, főztek, a férfiak pedig helyi borral és pálinkával kínálták a vendégeket. Este nem maradt el a hagyományos égetéstechnikai bemutató sem, majd éjszakába nyúlóan beszélgettek egymással a szakma képviselői.

Másnap a megnyitó végén elismeréseket is átadtak olyanoknak, akik a szakmáért sokat tettek. Elsőként dr. Nagy Zoltán muzeológus kapott ajándékot, aki tudásával mindig is segítette a helyi fazekasokat. Őt követte a sorban Tóth László, aki Magyarszombatfán született, de elvándorolt, most Érden képviseli a szakmát. Kiderült, hogy idén 60 éve ténykedik fazekasként. Végül, de nem utolsó sorban az idén nyugdíjba menő Csupor István néprajzkutató tevékenységét köszönték meg, akiről kiderült, hogy folytatja az eddigi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!