Őriszentpéter

2014.08.10. 18:54

Hétrétország előadásokkal, zenei élményekkel és nyitott portákkal vár mindenkit

Őriszentpéter – Vasárnap hivatalosan is megnyitotta kapuit Hétrétország, azaz a szerek és porták köztiválja. A programok szombaton kezdődtek és egészen augusztus 20-ig tartanak. Színházi előadások, koncertek, nyitott porták várják az érdeklődőket az Őrségben.

Bajdó Bettina

Vasárnap hivatalosan délután öt órakor nyitotta meg kapuit Hétrétország, V. Németh Zsolt államtitkár szavaival kezdődött el a köztivál. Az idei a 13. évada a Hétrétországnak, mely fesztiválként indult, ám tavaly névújításon esett át, azóta köztiválnak nevezik. Sülyi Péter főszervező szerint a legegyszerűbben úgy írhatjuk körül az új elnevezést, hogy ez egy olyan fesztivál, ami közelebb van. Közelebb van a közönséghez, közelebb van a helyi közösséghez, valamint egy dologra törekszik igazán: a közvetlenségre. Ez a hitvallása a köztivál műfajnak, amelynek ők itt az Őrségben úttörői voltak. Vannak hasonszőrűek a magyar fesztiválkínálatban, akik hasonlóan ezeket az elveket vallják és valamilyen módon a nagy fesztiváldömpingből ezzel az elnevezéssel megpróbálják láthatóvá vagy kiválaszthatóvá tenni magukat.

Sokan ellátogattak Ferencz Tibor portájára, ahol állatokat lehetett simogatni. Tombor Katalin és Jakab Nagykovácsiból érkezett (Fotó: Bajdó Bettina)

– Az idei program jellegzetességei, hogy van néhány jubiláló csapat, például a Neil Young sétány, mely innen indult 10 évvel ezelőtt, most a nyitóesti koncertet adják – folytatja a főszervező. – Hasonló a zárókoncertet adó Makám együttes is, ők 30 évesek az idén. Nem innen indultak, de annak idején a Virágzás Napjai elnevezésű rendezvényünkön már itt voltak, tehát több mint 20 éve járnak vissza hozzánk az Őrségbe. Velük zárul majd a köztivál augusztus 20-án. A kettő között még egy jubiláló egyszemélyes társulat is van, a Versszínház. Ez Durek Miklósnak a színháza, amelynek 10 évvel ezelőtt itt volt az első előadása. Őt augusztus 19-én láthatják majd az érdeklődők. Lehet, hogy jó ómen, hogy ami innen elindul, úgy látszik, életben is marad és sikereket ér el.

A rendezvény specialitása, hogy idén is érkeznek fellépők a Felvidékről. A programot több nyelven terjesztették, ezért remélik, hogy főleg a zenei programokra jönnek határokon túlról is. Szlovéniából is várnak vendégeket, hiszen a nyitott portáik azokat a területeket is érintik.

– A budapesti Fonó sokat segít nekünk, ők a fellegvárai a magyar népzenének és a hagyományőrzésnek – teszi hozzá Sülyi Péter. – Több olyan zenekar is van, amely az ő támogatásukkal szerepel a programunkban. Ezekkel az együttesekkel szeretnénk egy késő esti zenei sorozatot kínálni az utolsó estéken, hogy aki betoppan hozzánk, az népzenét és néptáncot találjon majd itt. Szabad a gazda, az éjszakák egy részét ennek a műfajnak szenteljük! Egyfajta folkkocsmát szeretnénk létrehozni, ha bejön, akkor folytatjuk jövőre is.

Farkas Beátát és Horváth Tamás Horváth Barbara avatja be éppen a korongozás rejtelmeibe (Fotó: Bajdó Bettina)

A filmvetítések sem maradnak el és a médiatábort is megrendezik az idén.

– Vannak felméréseink és visszajelzéseink, melyek azt mutatják, hogy az egész ország területéről egyenletes eloszlásban érkeznek hozzánk vendégek – emeli ki a főszervező. – Sokan visszatérnek évről évre, ezt a szállásadók is igazolni tudják. A közönség összetétele alapvetően a fiatal, családos középkorúakból áll. Túlnyomó többségben vannak, hiszen a nyitott portás programjaink tipikusan a családokra építenek. Emellett persze nagyon gazdag a zenei, színházi, valamint filmes kínálat is, felsorolni is nehéz lenne a fellépőket. Az internetes oldalunkon bárki megnézheti a pontos listát.

A szalafői Ferencz portán Zaicz Réka éppen kismacskát simogat (Fotó: Bajdó Bettina)

Az idén 21 őrvidéki településen 53 nyitott porta fogadja a látogatókat a megadott vizitórákban. Idén először a programkalauzban térképeket is közöltek a szervezők, mivel az elmúlt 12 éven igazi terepmunkának számított megtalálni a szeres településeken a portákat. Egy játékot is bevezettek újdonságként, piros pontokat visznek magukkal a látogatók, s a nekik tetsző portának ezt oda is adhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!