Őriszentpéter

2014.11.06. 15:13

Harminc termelő kínálta portékáit, természetesen az Őrségben

Őriszentpéter - Nemcsak hazánkból, hanem külföldről is szép számmal érkeztek a Természetesen Őrség programjaira.

Kálmán György

– Az ökotermékeket felvonultató kiállítás és vásár igazán akkor volt sikeres, amikor más programokkal együtt rendezték meg, de önálló eseményként is mindig megállta a helyét – mondta ezt Sülyi Péter főszervező, a rendező Őri Alapítvány és a Teleház vezetője még az esemény beharangozásakor. A fenti megállapítás utóbbi része idén is beigazolódott. Nemcsak megállta a helyét, hanem egyszerűen nagyszerű volt az idei rendezvény, mind programjaiban, mind látogatottságában. Pedig az előjelek nem erre utaltak, hiszen két nappal a fesztivál előtt kedvezőtlenre fordult az időjárás, és ez egy cseppet sem kedvezett a szabadtérre tervezett programoknak. Szerencsére a rendezők rendelkeztek B-tervvel is, és amit lehetett, azt tető alá, fűtött helyre vitték. Ilyen volt a helyi termékek vására, amely így a Teleház Látogatóközpontjába került.

A közel harminc termelő és kézműves között Székelyföldről és Szlovéniából érkezőket is felfedezhettünk. Ők adták a nemzetközi jellegét a rendezvénynek. Az erdélyiek gyümölcsfesztiváljuk ízeit, finomságait hozták el, valamint bemutatták programjaikat. A Civitas Alapítvány az idén már hatodik alkalommal rendezte meg szeptemberben az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált, ahol ízes falatok és színes programok várták a látogatókat. Ennek egy kis szeletét ismerhették meg az őrségiek. A szlovén termelők a kapornaki öko-házból és a közeli Péterhegyről érkeztek, és kínálták likőrjeiket és pálinkáikat, valamint tönkölylisztből készült termékeiket. A lendvai Duó Ponte zenekar a kulturális kínálatot színesítette.

Ismét nagy népszerűségnek örvendetek a szalafői Batha-porta különböző termékei. Batha Judit az érdeklődőknek elmagyarázta, milyen hatásai vannak az egyes magolajoknak. Fotó: Kemencei Ilona

A Természetesen Őrség rendezvényt V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. A látogatóközpontban kiállítást rendeztek a magyarszombatfai fazekasok munkáiból. Ennek apropója az volt, hogy az őrségi település 700 éves hagyománnyal bíró fazekassága felkerült a magyar Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe. Okulás, akarás, változás címmel öt elemből álló előadássorozatnak lehettek részesei mindazok, akiket a helyi turizmus értékei, a gyógynövények gyógyhatásai, az önellátás, a begyűjtés, vagy éppen a szürkemarha-tenyésztés múltjának és jelenének kérdései érdekeltek. A szürkemarhák nemcsak az előadás témájaként, hanem gasztronómiai programként is, szó szerint terítékre kerültek, hiszen Kerekes Sándor sztárséf látványkonyhájában szürkemarha-ételspecialitások készültek. Mint ahogy a Teleházban szinte minden nagyesemény alkalmával, most is játszóház várta a gyerekeket. Míg a szülők a különböző kulturális és szórakoztató programokon vettek részt, a kicsinyek vidáman és hasznosan töltötték idejüket.

Az általunk megkérdezett vendégek szinte mindegyike a Természetesen Őrség miatt jött Őriszentpéterre. Voltak köztük olyanok is, akik az idén az összes nagyobb őriszentpéteri rendezvényen jelen voltak. Rendezvény pedig volt bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!