Őriszentpéter

2015.06.29. 16:49

Nyári egyetem - Az idei fő téma Szent Márton

Szombathely, Őriszentpéter – Megnyitotta kapuit a 48. alkalommal megrendezett Urbanisztikai Nyári Egyetem. Az őriszentpéteri tervezőtáborral már pénteken elkezdődött a programsorozat.

Az ünnepélyes megnyitót hétfőn tartották a Megyeházán. „Ismeretek gyarapításával, a tudásszomj kielégítésével foglalkozik" – Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnökének szavaival élve röviden így lehet összefoglalni a közel fél évszázados múltra visszatekintő nyári egyetem legfontosabb célkitűzését. Az idei négynapos előadássorozat keretében többek között arról lesz szó, hogy milyen szerepet töltött be régen és ma az egyház a városok kialakulásában, fejlődésében.

– Ez az alkalom remek lehetőség arra, hogy az urbanisztikai társszakterületek képviselői az országból, a Kárpát-medencéből összegyűlve eszmét cseréljenek egymással a szakterületet érintő kérdésekben – mondta Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Pál Ferenc, Körmendy Imre és Puskás Tivadar az eseménysorozat nyitó rendezvényén. Fotó: SZMK

Dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester arra emlékeztetett, hogy 1777-ben a püspökség létrejöttével megkezdődött Szombathely városiasodása, ekkor épült meg a barokk belváros a Székesegyházzal. A város és a püspökség együttműködése hosszú időre tekint vissza, közösen ápolják a Szent Márton-kultuszt is.

– Tavaly arra kértem a szervezőket, mivel 2016 Szent Márton-év lesz, és a szentéletű toursi püspök itt született Szombathelyen, legyen az idei esztendőben Szent Márton a fő témája az Urbanisztikai Nyári Egyetemnek. Hálásan köszönöm, hogy ez a kérés meghallgatásra talált – fogalmazott köszöntőjében a polgármester.

Az idei nyári egyetem tematikája a Szent Márton-út magyarországi, és ezen belül szombathelyi fejlesztéseit érintő témákra épül. Czetter Ibolya, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: az egyházi építészet jelentősége, identitásképző, a városok szellemiségét, presztízsét meghatározó szerepe vitathatatlan. Bár a történelem során koronként változó koncepciók, ideológiák, politikai, gazdasági változások és egyéb hatalmi igények is szerepet játszottak a városkép és a térszerkezet kialakításában.

Az előadássorozat a következő napokban a Martineum Felnőttképző Akadémián folytatódik, majd csütörtökön pannonhalmi tanulmányi kirándulással zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!