Őriszentpéter

2015.08.14. 18:36

Az Őrségi Nemzeti Park területén számtalan túraútvonal, tanösvény várja a túrázni vágyókat

Őriszentpéter - Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, Szentgyörgyvölgy környékét.

Bajdó Bettina

Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44 ezer hektáron. A nemzeti park területén legalább 40 túraútvonal található - tudtuk meg dr. Markovics Tibortól, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójától. Hozzátette, hogy van olyan közöttük, melyen tanösvény segíti a barangolókat a táj és a látnivalók felfedezésében. Azoknak, akik egy hosszabb túrára vágynak, az igazgató a Szala menti tanösvényt ajánlotta. Ez az őriszentpéteri Keserűszerről indul és a szalafői focipályánál ér véget. Aki vállalkozik a túrára, az két-háromórányit barangolhat a Szala-patak mentén, ahol felfedezheti a vizek, a rétek, a mezők és az erdők élővilágát is. Kellemes, a nagy melegben hűs árnyékot adó erdőben, gyönyörű környezetben vezet az út.

Dr. Markovics Tibor igazgató egyedül szereti felfedezni az őrségi tájat. Fotó: Szendi Péter

Azok, akik csak félórás sétára vágynak, a nemzeti park mellett lévő Rezgőnyár tanösvényre térjenek rá, ezen játékos formában ismerkedhetnek meg azzal, hogyan lesz egy magára hagyott gyepből erdő, s milyen élővilág alakul ki a fák között. Akik az épített kincsekre kíváncsiak, azoknak az igazgató a Szalafőn végigvezető tanösvényt ajánlja, mely a szerek között az idős portákat mutatja be.

Az igazgató kiemelte, vannak garantált időpontban túráik, melyekre előre be kell jelentkezni. Ezeken szakavatott vezetők kísérik útjukon a barangolni vágyókat.

Dr. Markovics Tibor elárulta azt is, hogy ebben a melegben ő legszívesebben a Kőszegi-hegységben kirándul, ott a bükkösök alatt ugyanis négy-hat fokkal hűvösebb a levegő. Az Őrségben az első útja mindig a nemzeti park jószágaihoz vezet, hogy megnézze, minden rendben van-e velük. Ő nem szeret a túraútvonalakon járni, de ismeri az erdőt, s már alig várja a csapadékot. Utána ugyanis rengeteg a gomba a fák alatt. Azoknak azonban, akik nem ismerik a környéket, nem ajánlja, hogy letérjenek a kijelölt útról, mert akár 10-15 kilométert is bolyonghatnak, míg kiérnek az útra. A legfontosabb az, hogy elegendő folyadékot vigyenek magukkal. Ezen kívül jó, ha van nálunk turistatérkép és iránytű is, de az is megfelelő, ha GPS-szel rendelkezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!