Őriszentpéter

2017.01.22. 19:10

Kolbásztöltés és a téli agytorna

Őriszentpéter - A pálinkának nemcsak a hangulat oldásában, hanem a vírusok elűzésében is szerepe volt az agyat tornáztató Szentpéteri estén.

Bakos Ágnes

Az előző szezonban elmaradt a téli szentpéteri este, ezért idén januárban és februárban is tartanak, a januárira éppen a hétvégén kerítettek sort és nagyon jól sikerült - értékelte kérésünkre Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. Az agytornán volt a sor: már régen eltervezték, hogy ilyen vetélkedőt is beiktatnak a játékos sorversenyek közé. Szombaton négy órakor gyülekeztek a csapatok a művelődési házban, egy nagy kvíz-show lett a délutánból.

Az agytornát a Siskaszer, a főzőversenyt a Csikágó csapat nyerte Fotó: Kemencei Ilona

Külön asztalokat kaptak a csapatok a nagyteremben, mindenki jól láthatta a kivetítőt, ahol sorban érkeztek a kérdések, összesen ötvenre kellett válaszolni.

- Amikor annak idején beszéltem a szervezőkkel, azt kértem, hogy ne legyen túl nehéz, ne legyen olyan kérdés, amellyel zavarba hozzuk magunkat - értékelte a kvízt az egyébként versenyzőként szerepelt polgármester. Két órán át folyt az agytorna, és nagyon fontos, hogy szép számmal voltak nézők, drukkerek is a teremben - vagyis nemcsak a versengőknek fontos a szerek összecsapása, hanem minden őriszentpéterinek is. Amíg az agytorna folyt a művelődési ház melegében, addig igazi téli gasztronómiai feladatot kellett megoldaniuk a szerek főzőcsapatainak: a disznóvágás szezonjához igazodva kolbászt töltöttek.

- Minden csapat kapott öt kilogramm darált húst, egy liter olajat és belet, minden más fűszert, hozzávalót, és a szükséges apparátust maguk vitték a csapatok. Volt, aki gázégőn, volt, aki tárcsán sütötte meg a kolbászt, hiszen a töltés mellett kóstolható állapotban kellett tálalni - vázolta a feladatot és annak végrehajtását a polgármester. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, de dönteni kellett: a kolbászos főzőverseny győztese a kovácsszeri Csikágó csapata lett; az agytornát a Siskaszer csapata nyerte, második lett a Kovácsszer, harmadik a Felső Égésszer. Annak ellenére is sokan voltak, hogy minden csapatot megtizedelte az influenza. Akik talpon maradtak, azok pálinkával igyekeztek elűzni a vírusokat és a hangulatukra sem volt rossz hatással.

Szóba került már az utolsó téli hónap megmérettetése is. Akkor szertúrára indulnak majd a csapatok. Akár hóban, akár tavaszt idéző időjárásban, bejárják a környéket, és több állomáson kell majd különböző feladatokat végrehajtaniuk a tagoknak.

- Már egyeztettünk egy-két versenyszámot, az biztos, hogy nem hagyhatjuk ki a militáris feladatokat, például biztosan lesz légpuskával való célba lövés, természetesen a téli körülményekhez igazítva - árulta el a polgármester. Azt már bebizonyították az őriszentpéteriek, hogy akár esik, akár fúj, akár tombol a nyár, akár kemény mínuszokban telnek a napok - szeretnek összegyűlni, szeretik együtt tölteni a Szentpéteri estéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!