Örség

2016.09.18. 17:20

Tökös napokra készülnek

Őrség - Nemcsak Őriszentpéteren, hanem Nagyrákoson, Szalafőn és Magyarszombatfán is várják a 13. Tökfesztiválra érkezőket. Országtorta és tökjárat is lesz.

Bakos Ágnes

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén (is) folyik a munka: a tökszüret. A térség szimbólumának számító zöldséget idén is megünneplik, méghozzá három napon át forog a világ a tök körül. Meg persze a tökmag és a tökmagolaj körül, idén különös figyelem várható, hiszen az Őrség zöld aranya lett az idei országtorta. Itt lesz az édesség megálmodója, Szó Gellért mestercukrász, aki lehet, hogy megoszt egy-egy édes titkot az érdeklődőkkel.

Zajlik már az idei tökszüret az Őrségi Nemzeti Park területén
Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Nem merül ki a gasztronómiai kínálat az aranytortában , hiszen állítólag finomabbak a tökös ételek akkor, ha a helyi fazekasok cserépedényeiben készülnek. Erre is igyekeznek választ adni a programon, méghozzá Magyarszombatfán. Filmekkel is bővül a fesztiválkínálat idén: az Őrség történetét bemutató animációk készültek az elmúlt hetekben a térség kutatása keretében, melyeket megtekinthetnek most az érdeklődők. A biztonságos közlekedést tökjáratokkal segítik: az őriszentpéteri és a szalafői fesztiválhelyszínek között viszik a látogatókat.

A tökfesztivál az ősz ünnepe, majdnem olyan jelentős már, mint az Őrségi vásár.

A hétvégi tökös programsorral zárul az idei őrségi nagyrendezvények sora.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!