harminc százalékos emelés

2017.09.12. 13:13

Handó Tünde: nagy jelentősége van a bírósági dolgozók illetményemelésének

Csak a megbecsült dolgozók tudnak minőségi munkát végezni, ezért van különös jelentősége annak, hogy idén 8500 igazságügyi alkalmazott részesül illetményemelésben.

Handó Tünde az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése előtt sajtótájékoztatón közölte: a költségvetés idén hatmilliárd forintot biztosít a bírósági dolgozók illetményemelésére. Ebből 8287-en részesülnek, vagyis a dolgozók 97 százaléka kap átlagosan 30 százalékos illetményemelést, 2017 januárjáig visszamenőleg. Az OBH elnöke elmondta: a bíróság előtti ügyek 60 százalékát intéző bírósági titkárok 95 százaléka a legmagasabb fizetési kategóriába kerül, 400-600 ezer forint közötti bruttó fizetéssel. Hozzátette: a bírósági titkárok jelentik a bírói kar utánpótlását, ezért nem mindegy, vonzó-e a bírósági szervezet a jogászok számára.

A középfokú végzettségű tisztségviselőknél 20-60 százalékos lesz a béremelés. A bírók is előre léphetnek, 12 év után nekik is nő az illetményük, másfél év alatt kétszer, 5-5 százalékkal – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az illetményemeléshez kapcsolódik a teljesítményértékelési rendszer bevezetése. Rendszeresen mérik majd a dolgozók teljesítményét, hogy valóban a legkiválóbbak részesüljenek a legnagyobb elismerésben

Az OBH elnöke kérdésre válaszolva kifejtette: a közigazgatási perrendtartás változása miatt fél éven belül legalább kétszáz új, közigazgatási szakterületen jártas bíró kinevezésére van szükség járásbírósági szinten a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon, illetve a fővárosban, törvényszéki szinten.

Korábban elsősorban a bírósági szervezetben nevelkedettek váltak bírókká, most azonban akkora bővítésre van szükség, amekkorára nem feltétlenül van a szervezetben utánpótlás.

Borítofotó: Handó Tünde, az OBH elnöke az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) sajtótájékoztatóján a Magyar Igazságügyi Akadémia épületében 2017. szeptember 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában