Transzparensek

2017.12.14. 14:05

Jobbik: a demokrácia a tétje a számvevőszéki ügynek

A Jobbik szerint sokan vélik úgy, hogy a párt Állami Számvevők 660 milliós bírsága általi ellehetetlenítése nem a párt, hanem a demokrácia jövőjéről szól.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője csütörtöki, az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az ÁSZ és a kormány az 50-es évek diktatórikus eszközeivel operál és meg sem próbálja megmagyarázni, hogy a 331 milliós tiltott párttámogatást hogyan állapították meg.

A politikus szerint a kormány megijedt, amikor látta a Jobbik „adománygyűjtő” akcióját, mert sokan érzékelték, hogy el akarják lehetetleníteni a legnagyobb ellenzéki pártot. Hozzátette: egyes Fidesz-közeli újságírók már azt mondják, hogy a kormány emiatt későbbre tolná a Jobbik büntetését, hogy el tudjon indulni a választáson.

Volner János hangsúlyozta: nem a Fidesz hatalmi érdekeinek megfelelő kegyet kell gyakorolni, nem egyedi eseteket kell szabni, hanem demokratikus intézményeket kell megtartani, amelyekben nem a „kocsonyaként remegő”, volt fideszes politikusok jelentik a demokrácia tartópilléreit, hanem a független szakemberek, akiket egymást követően rúgott ki a kormány.

A sajtótájékoztató közben a Jobbik aktivistái transzparenseket emeltek fel, amelyeken az állt: „Többet ésszel, mint ÁSZ-szal”, „Miért ÁSZkálódtok a Jobbik ellen?”, „Egy szó, mint ÁSZ: nem félünk”, „A frÁSZt hozzátok az országra”.

Volner János beszéde után rövid megbeszélést folytatott az épület előtt Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetőjével, aki később az újságíróknak elmondta, felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy az ÁSZ épületében jegyzőkönyvbe véve elmondhatja, mik a meglátásai a számvevőszék határozatával kapcsolatban. Elmondása szerint ezzel Volner János nem élt. Az igazgató szerint a határozat december 21-ig véleményezési fázisban van, és Volner János azt mondta, a határidőig el fogják juttatni a párt véleményét az ÁSZ-hoz.

Hangsúlyozta: a számvevőszék munkáját szigorú törvények szabályozzák, nincs mérlegelési lehetőségük, az adott ügyben mint jogalkalmazó mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában