Minority SafePack

2017.12.18. 20:15

LMP: elfogadhatatlan a határon túl élők jogfosztása

Az LMP is kiáll a Minority SafePack elnevezésű, a nemzetiségek és kisebbségek jogait védő európai uniós polgári kezdeményezés mellett.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a határon túl élő magyarok jogfosztását, de azt is, hogy különbséget tesznek magyar állampolgárok között a szavazati jog gyakorlásában.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn, a nemzetiségek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kijelentette:

a magyarság megmaradásának egyik záloga, hogy a határon túli területeken tömbökben, szórványban vagy diaszpórában élők képesek legyenek dacolni a lemorzsolódás fenyegető veszélyével és megőrizhessék identitásukat.

Hangsúlyozta: az LMP a magyar állampolgárság megszerzését a határon túli magyarok esetében a nemzeti közösség összetartozását erősítő eszköznek tekinti, és bármiféle jogkorlátozást, jogfosztást elfogadhatatlannak tart. Sajnos van olyan párt, amely például a magyarországi választás jogát elvonná a magyar közösségektől – fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az Orbán-kormány által alkotott szabályozást is súlyos diszkriminációnak tartják, amely szerint a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, de az Orbán-kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikája miatt az országot elhagyni kényszerült százezrek esetében ez nem biztosított.

Kanász-Nagy Máté szólt arról is:

pártja az elsők között karolta fel a Minority SafePack elnevezésű, a nemzetiségek és kisebbségek jogait védő európai uniós polgári kezdeményezést, amely a többi között egyenlő bánásmódot biztosítana a többségi társadalommal szemben.

Ezek is érdekelhetik