sárlavina

2018.01.10. 07:23

Egyre több az áldozat Dél-Kaliforniában

Kedden estig ezrek kényszerültek elmenekülni és tizenhárman haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

A térségben kedd reggel óta folyamatosan zuhog az eső és a pusztítást „megkönnyíti”, hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt eltűnt a talajt védő növényzet.

Sártól takarítja meg az utakat a Los Angeles megyei tűzoltóság a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Sun Valley településen 2018. január 9-én. A térségben egy napja pusztító, áradást és földcsuszamlásokat okozó viharok következtében eddig tizenhárman életüket vesztették, ezrek hagyták el az otthonukat. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket, közülük kedd estig mintegy egy tucatnyit sikerült kimenteni. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. „Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne” – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Sárba ragadt autó a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Monecitóban 2018. január 9-én. A térségben egy napja pusztító, áradást és földcsuszamlásokat okozó viharok következtében eddig tizenhárman életüket vesztették, ezrek hagyták el az otthonukat. (MTI/EPA/Mike Nelson)

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben – ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

A meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan 180-230 milliméternyi eső esik még, a magasabban fekvő területeken pedig havazás lesz.

Borítófotó: A hordalékkal borított út szélét nézi egy munkás a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Carpenteriában 2018. január 9-én. (MTI/EPA/Mike Nelson)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában