Oktatás és terrorizmus

2018.07.14. 16:53

Több mint száz iskolát zártak be a tálibok fenyegetései miatt Afganisztánban

Mintegy hatvan oktatási intézmény zárta be a kapuit a kelet-afganisztáni Logar tartomány székvárosában, Puli-Alámban, és további mintegy 40 iskola működését függesztették fel a tálibok ellenőrzése alatt álló Mohamad Aga körzetben – mondta el a helyi oktatásügy vezetője, Abdul Vakíl Kalival szombaton. A döntés legalább 60 ezer diákot érint.

A tálibok a tanárokat fenyegették meg, mert azt akarták elérni, hogy ne folytassák a tanítást. A szélsőségesek úgy vélik, hogy az oktatás megrendíti hatalmukat a térségben.

A felkelők folyamatos támadásai miatt legalább 3,7 millió 7 és 17 év közötti diák oktatása lehetetlenült el Afganisztánban az ENSZ adatai szerint.

A déli Hilmend tartományban 123 iskola tíz éve nem nyitott ki, és emiatt 600 ezer diák jövője vált bizonytalanná. Májusban 30 oktatási intézmény zárt be az észak-afganisztáni Tahárban, ami 11 ezer gyerekre van hatással.

Eközben a tálibok szombaton rajtaütöttek két ellenőrző ponton. A nyugati Faráh tartományban 20 katona, a délkeleti Gazni tartományban pedig hat rendőr vesztette életét – mondta el Gulam Szahi Amar tartományi tanácsos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában