kevés a kvóta

2018.08.13. 20:19

Ősztől folytatódik az ingyenes InterRail-bérletprogram

A programot 2021 után tovább bővíthetik, már évi százmillió euró jut majd a programra, amelyre idén tízszeres volt a túljelentkezés.

Idén mintegy háromszáz, 18. évét betöltött magyar fiatal pályázott sikeresen az InterRailre – jelezte Ujhelyi István, a #DiscoverEU program egyik mentora. Közölte: kezdeményezi, hogy ne csak az EU, hanem hazai költségvetésből a kormány és az Országgyűlés is támogassa a programot: 9 milliárd forintból több tízezer magyar fiatal élvezhetné ezt a lehetőséget. Azt is el szeretné érni, hogy a kormány turisztikai forrásokat szánjon európai fiatalok számára ingyenes InterRail-bérlettel megismerni Magyarországot, a magyar kultúrát – fejtette ki.

Hozzátette: az itthon Szabad Európa-kártyaként meghirdetett program akkor segít a fiataloknak megismerni Európát, amikor az unió politikai vezetői egymást közti feszültségeket gerjesztenek. Kitért arra, hogy a program idei első évében szeptember végéig 10 826 európai fiatal utazik az InterRail-bérlettel, amellyel bejárhatják Európát.

Mint elhangzott az Európai Bizottság előterjesztésében a 2021 után nyíló hétéves uniós költségvetési időszakban már évi százmillió, összesen 700 millió euró (227 millió forint) juthat a #DiscoverEU-programra. „Ez komoly előrelépés, hiszen az idei uniós költségvetési keret még csak 12 millió euró volt” – hangsúlyozta.

Ujhelyi István szólt arról, hogy Magyarország az egyik legjobb volt a programra pályázó országok között, a kvóta alapján kiosztható bérletekhez képest tízszeres volt a jelentkezők száma, így – fűzte hozzá – a következő években emelni kell a kvótát.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában