Súlyos vádak vagy olcsó pletykák

2018.09.05. 06:26

Egy új könyv szerint Donald Trump elnöksége „teljes idegösszeomlás”

A Bob Woodward, a The Washington Post tekintélyes publicistája által írt könyvben foglaltakat mind John Kelly kabinetfőnök, mind James Mattis védelmi miniszter, mind pedig Nikki Haley ENSZ-nagykövet cáfolta.

A Félelem: Donald Trump a Fehér Házban című oknyomozó riportkönyv – Donald Trump, valamint jelenlegi és volt kormánytagok állítólagos kijelentéseit és anekdotákat idézve – a lehető legkedvezőtlenebb képet festi az Egyesült Államok elnökéről és környezetéről, illetve a washingtoni politikai elitről.

A könyv egyik legsúlyosabb állítása szerint Donald Trump azt akarta, hogy a tavaly áprilisban Szíriában elkövetett vegyi támadás után gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

James Mattis védelmi miniszter azonban egyszerűen figyelmen kívül hagyta az elnök óhaját, neki állítólag azt mondta, hogy „majd megoldja” a dolgot, és korlátozott csapásmérést rendelt el szíriai vegyifegyver-raktárak ellen. A könyv állítása szerint a kormányzat tagjai egyébként is nem egyszer figyelmen kívül hagyják az elnök elvárásait.

Az újságíró állítása szerint például Gary Cohn volt gazdasági tanácsadó egyenesen ellopott az elnök íróasztaláról dokumentumokat, hogy így akadályozza meg az aláírásukat „az ország érdekében”. Woodward konkrétan

azt állítja, hogy Cohn – és a kabinet titkára, Rob Porter – az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának dokumentumait emelte el,

igaz, a megállapodás újratárgyalását nem tudták megakadályozni. Woodward „adminisztratív államcsínynek” nevezi Cohn és Porter kísérletét.

A The Washington Post publicistája számtalan, állítása szerint a kormányzat jelenlegi és volt tagjaitól származó kijelentést idéz könyvében. James Mattisnek tulajdonítja például azt a megállapítást, hogy Trump „egy ötödikes-hatodikos gyerek értelmi szintjén áll”. John Kelly kabinetfőnök szájába adja azokat a szavakat, hogy Donald Trump egy „idióta”. Szerinte Kelly azt is mondta, hogy ez élete „legrosszabb munkahelye”.

Donald Trump kedden a kora esti órákban már reagált a könyvre. A konzervatív Heritage Alapítvány The Daily Caller című portáljának azt mondta: „az egész csak kitaláció”.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint

a könyv nem áll másból, mint „többségében volt alkalmazottak kitalált történeteiből”.

A The Washington Post – számítva a Fehér Ház és személyesen az elnök reakcióira – a honlapján nyilvánosságra hozta annak a beszélgetésnek a leiratát, amelyet Donald Trump a szerző Woodwarddal folytatott augusztusban, amikor a könyv még csak kéziratban volt elérhető, de egyes részletek már megjelentek belőle az amerikai sajtóban.

A mintegy 11 percig tartó beszélgetést az elnök kezdeményezte, és jelezte, hogy szívesen az újságíró rendelkezésére állna. Mint mondta: munkatársai nem tudatták vele Woodward korábbi interjúkérelmét, bár Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátortól tudott a készülő könyvről és az interjúkérelemről. A beszélgetés elején Trump ugyan közölte, hogy mindig „korrektnek” tartotta Woodward munkáját, de a végén azzal zárta mondandóját, hogy ez a könyve „pontatlan lesz”.

Kedd este John Kelly kabinetfőnök közleményben utasította vissza a neki tulajdonított sértő kijelentéseket, cáfolva, hogy bármikor is kritikát fogalmazott volna meg az elnökről.

James Mattis védelmi miniszter szintén visszautasította a könyvben róla megfogalmazottakat.

„A Woodward-könyvben nekem tulajdonított szemtelen szavakat az elnökről soha nem mondtam és a jelenlétemben soha nem is hangoztak el”

– írta közleményében a tárcavezető. Kommünikét adott ki Rob Manning ezredes, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője is. „Woodward úr soha nem vitatta meg és nem ellenőrizte a könyvben szereplő idézeteket Mattis miniszterrel vagy bárki mással a védelmi minisztériumban” – szögezte le a szóvivő.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete New Yorkban határozottan visszautasította, hogy Donald Trump valaha is Aszad elnök meggyilkolását tervezte volna. Újságíróknak azt mondta: rendszeresen részt vett a szíriai vegyifegyver-támadások utáni egyeztetéseken, de – mint fogalmazott – „soha, egyetlen alkalommal sem hallottam, hogy az elnök felvetette volna Aszad meggyilkolását”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában