megegyezés

2018.09.26. 05:51

Rendezte vitáját Németország és Szaúd-Arábia

Rendezte diplomáciai vitáját Németország és Szaúd-Arábia, megegyeztek arról, hogy visszatér Berlinbe Rijád németországi nagykövete – közölte kedden Heiko Maas német külügyminiszter Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán New Yorkban.

A két ország diplomáciai kapcsolatai tavaly novemberben romlottak meg a libanoni válság idején, amikor is Szaad Haríri libanoni kormányfő meglepetésszerűen lemondott tisztségéről Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték, ugyanis hetekig nem tért vissza hazájába.

Berlin és Rijád között azután alakult ki a viszály, hogy Sigmar Gabriel volt német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. Gabriel azt mondta, hogy Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. Ennek elkerülése érdekében Harírinek haza kell térnie – szögezte le, hozzátéve, hogy Libanonnak nem szabad „Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé” válnia. A szaúdi külpolitikát a térségben pedig „kalandozásnak” nevezte.

Rijád ezért hazarendelte Berlinbe akkreditált nagykövetét.

Maas kedden elnézést kért elődje kijelentéséért, közölte: „egyértelműbben kellett volna fogalmaznunk kommunikációnkban, (...) hogy elkerüljük az ilyesfajta félreértéseket Németország és a Szaúd-arábiai Királyság között”. Úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hónapokban félreértés árnyékolta be Berlin egyébként erős és stratégiai kapcsolatait Rijáddal, és ezt őszintén bánják.

Dzsubeir üdvözölte Maas mondanivalóját és meghívta Szaúd-Arábiába, hogy megerősítsék a két ország kapcsolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában