Amerikai-iráni konfliktus

2019.06.22. 08:39

Donald Trump: ha háború lenne, minden megsemmisülne

Nem akar háborút Iránnal – fejtette ki ismételten Donald Trump amerikai elnök az NBC televíziónak péntek este adott interjújában.

Fotós: Picture-Alliance/AFP

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: amennyiben mégis háború robbanna ki, akkor az mindent megsemmisítene.

„Nem keresem a háborút, de ha kitörne, olyan lenne, amilyet még sosem láttunk, minden megsemmisülne”

- fogalmazott.

Az interjú az NBC Találkozz a sajtóval! című, szokásos heti vasárnapi politikai vitaműsorában kerül adásba, de a televízió már pénteken este nyilvánosságra hozott részleteket belőle.

Az elnök kifejtette, hogy továbbra is szándékában áll tárgyalni Teheránnal, és nem támaszt előfeltételeket a párbeszédhez. Igaz, hozzáfűzte: Irán nem rendelkezhet atomfegyverrel.

Kitért a csütörtöki döntéshozatali folyamatra, amelynek a végén úgy döntött, hogy Washington nem indítja meg a csapásokat iráni célpontok ellen. Mint elmondta: a légtérben nem voltak repülőgépek – feltételezhetően polgári, utasszállító gépekre célzott -, de attól tartott, nagyon hamar megjelenhettek volna. Megismételte a péntek reggeli Twitter-bejegyzésében foglaltakat, vagyis azt, hogy a végső döntés előtt konzultált a tábornokokkal.

„Mielőtt nekiindulunk, tudni akarok valamit. Hány ember halna meg?”

- idézte fel az NBC riporterének a párbeszédet. A tábornokok, akiket az elnök nem nevezett meg, 150 várható halálos áldozatot említettek.

„Egy pillanatig gondolkodtam, aztán azt mondtam: tudjátok mit, lelőttek egy névtelen drónt, egy repülőt, mi meg itt ülünk és 150 halott emberről beszélünk, akik fél órával azután, hogy igent mondtam a támadásra, már halottak. És nekem ez az egész nem tetszett, nem gondoltam, hogy arányos válasz lett volna”

- mesélte el a döntés előtti pillanatokat Trump.

Az elnök péntek reggeli Twitter-bejegyzésében már beszámolt arról, hogy pillanatokkal a csapásmérés előtt állította le az Irán elleni támadást.

Irán nem veszi komolyan Trump támadási tervét

Teherán nem veszi komolyan, hogy Donald Trump amerikai elnök azt állította: támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges nagy számú halálos áldozat miatt.

Erről az iráni külügyminisztérium szóvivője beszélt szombaton a Tasznim hírügynökségnek. Abbász Muszavi megismételte magasabb rangú iráni tisztségviselők azon fenyegetését, hogy

Irán határai sérthetetlenek, Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Nem számít, mit mondott az amerikai elnök a támadás tervéről és annak visszavonásáról, „csak az számít, hogy nem tűrjük el határaink megsértését, és hogy következetesen reagálunk minden veszélyre” – mondta a szóvivő.

Az iráni fegyveres erők egyik szóvivője szintén a Tasznimnak azt mondta:

„Bármilyen hibát kövessenek is el Irán ellenségei – különösen Amerika és regionális szövetségesei -, az olyan volna, mintha puskaporos hordóba lőnének, mert a tűz magát Amerikát, regionális érdekeltségeit és szövetségeseit is porrá égetné.”

Borítóképünkön Donald Trump amerikai elnök

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában