ITM

2019.10.30. 13:40

Palkovics László: megújul a szakképzés rendszere hazánkban

Emelkedik az oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a tanulók.

A következő tanévben radikálisan átalakul a szakképzés intézményi szerkezete, a pedagógusok jelentős béremelésben részesülnek, és valamennyi diák anyagi támogatást kap a tanulmányaihoz – jelentette be Palkovics László kedden – írja a Mandiner.

Benyújtotta az Országgyűlésnek az új szakképzési törvény tervezetét az innovációs és technológiai miniszter, a cél, hogy a munkaerőpiacon értékes tudással bíró, korszerűen képzett fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére.

Palkovics László elmondta, annak érdekében, hogy a gyorsan változó ipar igényeit jobban ki tudják szolgálni, új képzettségek megszerzésére lesz szükség a jövőben.

„A szakképzés ma messze nem tart ott, ahol szeretnénk”

– szögezte le, hozzátéve: az OECD jelentése alapján Magyarországon még mindig kevesen rendelkeznek szakképzettséggel.

Beszámolt róla, hogy a törvényjavaslat benyújtását egyéves munka előzte meg, aminek részeként az érintett – gazdasági, az intézményfenntartó, az érdekképviseleti – szereplőkkel egyeztetéseket folytattak a Szakképzési Innovációs Tanácsban.

A jogszabálytervezet mintájául az osztrák szabályozás szolgál, ez alapján lesz egyszerűbb, átláthatóbb, gyakorlatorientáltabb a képzés.

Jönnek a technikumok

A szakképzés szerkezete már a 2020/2021-es tanévtől átalakul. Két típusú intézmény jön létre: a három évig tartó szakképző iskola, ahol olyan mestereket képeznek, akik nem a felsőoktatásba mennek, hanem egyből a munkaerőpiacra lépnek ki a képzést követően. Itt az ágazati ismereteket adó első év után történik meg a szakmaválasztás, az ezt követő két évben pedig duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál sajátítják el a fiatalok a szakmai ismereteket.

A technikumban az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, ez a képzési forma felkészíti a fiatalokat az érettségire és az egyetemi felvételire is. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban.

Ezekből a közismereti tárgyakból a diákok érettségiznek, és nem kell ötödik tárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít majd az érettségi tantárgyak közé. Utóbbi egyébként emelt szintű vizsgának felel meg. Az öt év elvégzését követően a tanulók egyszerre kapják kézhez az érettségi bizonyítványt és az oklevelet.

Mind a szakképző iskola, mind a technikum ágazati alapoktatással indul majd, így ha egy diák meggondolja magát és váltani szeretne a két iskolatípus között, az alapok megszerzése után ezt megteheti. Az alapozóképzést követően egy gyakorlatorientált vizsgát kell tenniük, ez után kezdődik a szakirányú oktatás.

Ez a gyakorlatban például a turizmus-vendéglátás ágazat esetében a következőképpen fog kinézni: a cukrász, a fogadós-panziós, a pincér és a szakács alapszakmákat választó diákok együtt tanulják a vendéglátás alapjait, majd az alapvizsga letételét követően szakosodnak.

Harminc százalékkal nőhet a tanárok bére

A reform másik kiemelt intézkedése a szakképzésben dolgozók anyagi megbecsülésének javítása. Több mint 32 ezer pedagógus és óraadó tanár jelentős béremelésben részesül, ehhez 35 milliárd forint pluszforrást biztosít majd a költségvetés éves szinten. Ez átlagosan 30 százalékos béremelést jelenhet, és nem tesznek majd különbséget a közismereti tárgyakat tanító és a szaktanárok között.

A miniszter jelezte, a magasabb bérezés mellett a cél a rugalmasabb alkalmazási feltételek megteremtése, ezért a jövőben a szakképzésben oktatók nem a túlságosan merev bértáblával járó közalkalmazotti törvény hatálya alá fognak tartozni, hanem rájuk a munka törvénykönyve vonatkozik. Ugyanakkor, aki továbbra is szeretne a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozni, ezt kérheti.

„Átláthatóbb, flexibilisebb rendszer alakul ki, amelyben senki nem fog rosszabbul járni”

– mutatott rá Palkovics László, hozzátéve: a 2020. július elsején életbe lépő magasabb bérek lehetővé teszik a legjobb szakemberek megtartását és újak bevonását a szakképzésbe óraadóként a piaci szférából.

Ösztöndíjakkal segítik a tanulókat

A diákokról szólva elmondta, valamennyi tanuló anyagi támogatást fog kapni, nekik általános szakképzési ösztöndíjakat biztosítanak.

A nappali képzésben tanulók a teljesítményük függvényében jutnak ösztöndíjhoz, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel. A hátrányos helyzetű diákokat is segítik, körükben évente kétezer tehetséges fiatal, amennyiben jól tanul, külön támogatásra lesz jogosult az Apáczai-ösztöndíj révén. Az ösztöndíjak és a béremelés pontos összegét a törvény elfogadása után dolgozzák ki.

Palkovics László hangsúlyozta, az, hogy a gazdaság működik, a legjobb reklám arra, hogy a diákok a szakképzést válasszák.

Borítókép: illusztráció / Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) Innoveit fórumán az Akvárium Klubban 2019. október 15-én.

Ezek is érdekelhetik