figyeljen

2019.12.31. 15:50

Megváltozik a benzin a magyar kutakon, nagyon vigyázzon a kocsijára!

A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizniük, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

Szerdán emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizniük, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni – írja az Origo.

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz

2020. január 1-jétől,

a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett. December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhatnak.

Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen,

a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

Több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra, és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát – hangsúlyozta a főtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy esetleg

a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Grád Ottó szerint az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni. Az Origo korábbi cikkében talál egy olyan weboldalt, amelyen ellenőrizheti, hogy tankolhat-e az autójába új benzint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában