Iszlám Állam

2020.01.21. 10:30

Hírszerzők szerint megvan Abu Bakr al-Bagdadi utódja

A The Guardian című brit napilap szerint a terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi lépett a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyére a csoport élén.

Az Iszlám Állam röviddel Bagdadi októberi halált követően új kalifát nevezett ki Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasi személyében. Az ő nevét azonban elemzők és szakértők még sohasem hallották, és egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy valóban létezik.

A The Guardian két meg nem nevezett hírszerzési ügynökség tisztségviselőire hivatkozva azt írta, hogy a szervezetet valójában Szalbi vezeti.

Szalbi az Iszlám Állam egyik alapítója és ideológusa, és az iraki türkmén kisebbség tagja.

A terrorszervezet vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A férfi a Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban.

Szalbi 2019 augusztusa óta szerepel a legkeresettebb terroristák amerikai listáján.

Washington 5 millió dollárt (körülbelül 1,5 milliárd forintot) ajánlott a férfi nyomravezetőjének.

Az amerikai külügyminisztérium eddig is Bagdadi egyik lehetséges utódjaként tartotta számon őt.

Az Egyesült Államok október 27-én jelentette be Bagdadi halálát. Az Iszlám Állam vezetője felrobbantotta magát, amikor egy amerikai katonai osztag megostromolta azt az észak-szíriai házat, amelyben rejtőzködött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában