voksolás

2020.01.26. 12:09

Tartományi választást tartanak Burgenlandban

Több mint 250 ezren járulhatnak az urnákhoz, hogy szavazzanak a helyi parlament tagjairól.

A voksolás dönt a Burgenlandot jelenleg vezető Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának sorsáról, és egyúttal ez lesz a néppárti-zöld országos kormánykoalíció lakmusztesztje. Burgenland az egyetlen tartomány, ahol az SPÖ és az FPÖ együttműködik.

A szociáldemokrata tartományfőnök, Hans Peter Doskozil reméli, hogy sikerül növelni pártja támogatottságát, amely jelenleg 15 mandátummal rendelkezik a helyi parlamentben.

Hasonlóan bizakodó helyettese, a szabadságpárti Hans Tschürtz, akinek tömörülése az Ibiza-botrány óta zuhanórepülésben van. Az Osztrák Szabadságpárt hat képviselővel rendelkezik a burgenlandi törvényhozásban. Ellenfelük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) célja is az, hogy bekerüljön a tartományi kormányba. A Thomas Steiner által képviselt tömörülés elemzők szerint további mandátumokat szerezhet a jelenlegi tizenegy mellé. A mindössze két képviselővel rendelkező zöldek támogatottsága is nőhet. Két párt, a NEOS és a Burgenlandi Lista esetében kétséges, hogy sikerül-e megugrani a 4 százalékos bejutási küszöböt.

A szavazóhelyiségek reggel héttől délután négyig vannak nyitva, előzetes eredmény este várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában