szigor

2020.03.04. 09:31

Teljesen elszigetelik a külvilágtól a fegyenceket Salvadorban

A hatmilliós lakosságú latin-amerikai országban az egyik legmagasabb a gyilkossági ráta a világon.

A salvadori államfő a szervezett bűnözői csoportok elleni fellépés szigorításának szükségességével indokolta a rabokkal szemben foganatosított intézkedést.

„Nem lesz egyetlen napsugár, látogatás, szabadfoglalkozás, udvari séta sem senkinek” – írta Bukele Twitter-oldalán. Egyben felszólította Osiris Lunát, az állami büntetésvégrehajtási intézetek vezetőjét, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot a börtönökben.

A mostani intézkedések hátterében két elhurcolt és meggyilkolt katona ügye áll. Egyiküket múlt szombaton ölték meg, másikukat hétfőn rabolták el, holttestét kedden találták meg. A hatóságok szerint az elkövetők bűnszervezetek tagjai voltak, akik bebörtönzött elítéltekkel is kapcsolatban álltak.

A tavaly júniusban hatalomra került Bukele röviddel beiktatása után harcot hirdetett a szervezett bűnözés ellen. Már akkor elrendelte, hogy meg kell szüntetni a rabok hozzáférését az internethez és a mobiltelefon-szolgáltatáshoz a börtönökben. Kormányának meggyőződése szerint ugyanis a salvadori erőszakcselekmények nagy részét az MS-13 és a Barrio 18 nevű hírhedt bűnbandák börtönben raboskodó tagjai szervezik.

A hatmilliós lakosságú latin-amerikai országban az egyik legmagasabb a gyilkossági ráta a világon. Az erőszakos halálesetek száma azonban az utóbbi időben erőteljesen megcsappant, az igazságügyi minisztérium szerint Bukele hatalomra kerülése óta 60 százalékkal.

Az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságának (CIDH) jelentései szerint számos salvadori börtön túlzsúfolt, hiányzik belőlük a megfelelő infrastruktúra, s borzalmas egészségügyi körülmények uralkodnak bennük. Salvadorban lakosságarányosan a világon második legmagasabb a rabok aránya. 100 ezer lakosra ugyanis 604 fegyenc jut.

Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában