Ország-világ

2020.06.22. 12:19

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség

A vasárnapi választáson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) minden korábbinál jobb eredményt könyvelhet el valamennyi szinten, közel 70 ezer szavazatot szerzett, és az eddigi négy helyett várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben.

Szabadka, 2020. június 22. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatója után a Szabadkán a párt székházában 2020. június 21-én, a szerbiai parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választás napján. A VMSZ-nek az elõzetes választási eredmények alapján a parlamentben várhatóan 9 mandátuma lesz. MTI/Molnár Edvárd

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán gratulált a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elért eredményhez.

Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt

- fogalmazott az államtitkár. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

A hétvégi szerbiai voksoláson a részvételi arány „kicsit gyenge” volt, ami a nemzetiségi pártoknak „nem nehezítette meg a dolgát”. Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés – mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni,

fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját.

Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is – hangsúlyozta.

Kiemelte:

Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban,

azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amely számarányainak megfelel, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott:

eddig soha nem tapasztalt külső támogatást élvezhettek a választási kampány során, ami akkora plusz energiát adott, amivel még nem találkoztak.

Értékelése szerint a mostani voksolás túlmutat a szerbiai általános választásokon, volt egy nemzetpolitikai vetülete is.

A vasárnapi választás egyúttal a nemzetpolitika vizsgája is volt – összegzett.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára előadást tart a Választások Szerbiában – magyar vonatkozások címmel megrendezett konferencián, balról Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, jobbról Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója, az esemény moderátora.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Felnőtt egy új nemzedék, amely úgy döntött, otthon akar érvényesülni, részese akar lenni a szülőföldjén megvalósuló építkezésnek.

Újra megteremtették azt a vajdasági magyar egységet, amelyet öt éve egyes politikai szereplők szétvertek

- mutatott rá, hozzátéve: a vajdasági magyar politika és a Vajdasági Magyar Szövetség is meg tudott újulni.

Jelezte: előzetesen öt mandátum megszerzését tűzték ki célul, ami lehetővé teszi önálló frakció megalapítását.

A mostani eredményeket olyan pozícióvá kell alakítani az elkövetkező hónapokban, amely négy éven keresztül erős érdekérvényesítést tesz lehetővé – mondta.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója azt mondta: minden választás felmérés is egy közösség állapotáról, helyzetéről. Ez határozza meg azt is, hogy milyen későbbi együttműködések lehetnek tartományi, helyi illetve országos szinten.

Az igazgató rendkívül sikeresnek nevezte a Szerbiában megvalósuló modellt, és szintén kiemelte a VMSZ munkáját, a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét, és a nemzetpolitikai támogatásokat.

Borítókép: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatója után a Szabadkán a párt székházában 2020. június 21-én, a szerbiai parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választás napján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában