nő a feszültség

2020.08.27. 23:24

Orosz rendvédelmi tartalék alakult az esetleges beavatkozásra Fehéroroszországban

Oroszország tartalékot hozott létre csütörtökön rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

„Nem arról van szó, hogy mi történik Fehéroroszországban, hanem arról, hogy valaki azt akarja, hogy ott valami más történjen. Befolyásolni akarják ezt a folyamatot, és más folyamatokat kierőszakolni, amelyek szerint az ő politikai érdekeiket szolgálják” – fogalmazott az orosz elnök.

A fehérorosz elnök országa belügyeibe való nyílt beavatkozással vádolta meg a hazájával szomszédos országokat, hozzátéve, hogy ezek kormányai „hibrid háborút” folytatnak Minszk ellen.

Lukasenka szerint Fehéroroszország szomszédai az új választások kiírására vonatkozó követelésükkel nyíltan beavatkoznak országa belügyeibe. Megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti (lengyel kisebbség által is lakott) Hrodna (lengyelül Grodno) városát és a Hrodnai területet. Közölte: Minszk csapatokat vezényelt a térségbe.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára felszólította Moszkvát, hogy ne avatkozzon be Fehéroroszország belügyeibe. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Putyin bejelentését követően szintén felszólította Moszkvát, hogy azonnal hagyjon fel a fehéroroszországi katonai beavatkozás terveivel.

A fehérorosz ellenzék Koordinációs Tanácsa állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Moszkva bármiféle fegyveres erőt hozzon létre fehéroroszországi bevetés céljából.

Az Európa Tanács vezető tisztségviselői még szerdán nyilvánosságra hozott közleményükben hangsúlyozták, hogy haladéktalanul meg kell indítani egy nemzeti szintű párbeszédet, amely bevonja a civil társadalom egészét, mert csak így lehet békés úton kilábalni a jelenlegi válságból.

A fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) az este folyamán megkezdte a minszki Függetlenség terén ismét összegyűlt tüntetők oszlatását

- jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója.

A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről. A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandálnak.

Megkezdődtek az újabb őrizetbe vételek is. Az embereket csoportosával teszik fel a fogolyszállító autóbuszokra. Az újságírókat civilbe öltözött biztonságiak ellenőrizték, azt ígérve, hogy nem esik bántódásuk, de nem engedték őket telefonálni és forgatni.

A minszki Szabadság térről korábban két tucat újságírót állítottak elő, akik a fehérorosz fővárosban zajló tüntetésekről tudósítottak. A tudósítókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek közlése szerint az irataik ellenőrzése végett.

A nap folyamán szimpátiatüntetést tartottak Lukasenka elnök hívei is Minszkben. A Nők az egységért és békéért jelszóval tartott megmozduláson több százan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában