Járvány

2021.01.21. 19:32

Hamarosan pontos információkat kaphatunk Brüsszel vakcinabeszerzéseiről

A V4NA Hírügynökség levélben fordult Ursula von der Leyenhez a beszerzésekre vonatkozó szerződések részleteivel kapcsolatban.

Egyre több helyről éri kritika az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, ahogy az idő múlásával sem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina a tagállamok részére. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy tájékoztatást kérjen a beszerzésekre vonatkozó szerződések részleteiről.

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz, de még az Egyesült Királysághoz képest is.

A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

„A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma”, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok, például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását. Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől a lap tájékoztatást kért a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Arról is kérdezték az elnökasszonyt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában