incidens

2021.01.01. 18:49

Mágneses aknát találtak egy tartályhajón a Perzsa-öbölben

Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet.

A hajótesthez tapasztott, mágneses aknát talált a legénység egy tartályhajón a Perzsa-(Arab-)öbölben, az akna hatástalanításán iraki tűzszerészek kezdtek el dolgozni pénteken.

Az aknát előző nap fedezték fel a Bászra közelében lévő, libériai zászló alatt hajózó tartályhajón. Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet.

Az MT Pola nevű hajó az iraki olajkereskedelmi ügynökségé, és úszó üzemanyagtartályként szolgál más hajók feltöltéséhez. Éppen az MT Nordic Freedom nevű bermudai zászló alatt hajózó tanker tartályait töltötte fel, amikor a legénység felfedezte az aknát a hajó oldalán. A Pola nemzetközi vizeken tartózkodik, 28 tengeri mérföldre Irak partjaitól.

A mágneses aknák, amelyeket legtöbbször különleges egységek búvárai helyeznek el hajók oldalán, működésbe lépve hatalmas pusztításra képesek. Az incidens annak az első évfordulóján történt, hogy az Egyesült Államok a bagdadi repülőtér mellett dróntámadással megölte az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének parancsnokát, Kászim Szulejmánit.

2019-ben több hasonló aknatámadás is történt a Perzsa-öbölben, amelyekért Washington Iránt tette felelőssé. Teherán tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elmúlt időszakban, Donald Trump elnökségének utolsó heteiben kiéleződött a feszültség Teherán és Washington közt. Az utóbbi ugyanis azt állítja, információi vannak arról, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni halálát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában