protokoll

2021.04.08. 23:20

A török külügyminisztérium bekérette az olasz nagykövetet, miután Draghi diktátornak nevezte Erdogant

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az olasz nagykövet bekéretése mellett a Twitter-fiókján is reagált Draghi szavaira.

A török külügyminisztérium csütörtök este bekérette Olaszország ankarai nagykövetét, Massimo Gaianit, miután Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban „diktátornak” nevezte Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

Draghi csütörtök esti római sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Erdogan „megalázta” Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét, amikor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével kedden Ankarába látogatott, és von der Leyennek csak a terem egy távolabbi pontján, egy díványon jutott hely. Draghi egyúttal azt mondta, hogy Erdogan olyan „diktátor, akivel együtt kell működni, megfelelő egyensúlyt teremtve”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az olasz nagykövet bekéretése mellett a Twitter-fiókján is reagált Draghi szavaira.

Elfogadhatatlannak, populistának és csúnyának minősítette az olasz kormányfő szavait, amelyeket határozottan elítélt. Cavusoglu bejegyzésében külön kiemelte, hogy míg Draghi kinevezett, addig Erdogan választott vezető.

Von der Leyen, Michel és Erdogan keddi ankarai találkozóján csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet. Az EB elnökének egy távolabbi díványon jutott hely. Az ülésrend felháborodást váltott ki a közösségi médiában, egyesek szexizmussal, illetve azzal vádolták a török vezetést, hogy szándékosan megsértette a bizottság elnökét.

A von der Leyennel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság is bírálta. A bizottság elnökének szóvivője szerdán kijelentette: von der Leyent „meglepte”, hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal – mint a szóvivő fogalmazott – előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

Cavusoglu csütörtökön, egy korábbi sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy a keddi látogatás során megsértették volna Ursula von der Leyent. A török diplomácia vezetője ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy Erdogan „az uniós féltől érkező kérésekkel és javaslatokkal összhangban” fogadta a bizottság elnökét.

Cavusoglu „nagyon igazságtalannak” nevezte a Törökországgal szembeni bírálatokat, majd „nagyon produktívnak” jellemezte a találkozót. Megfogalmazása szerint a megbeszélésre „a nemzetközi protokoll előírásainak keretében és a török vendégszeretet szellemében került sor”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában